Ministerul Sănătății a anunțat că a distribuit, către direcțiile de sănătate publică, 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV. Vaccinurile vor fi repartizate de DSP-uri medicilor de familie, pe baza solicitărilor acestora.

Vaccinul HPV este utilizat pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Părinții trebuie să solicite medicului de familie vaccinarea copilului.

Potrivit site-ului desprevaccin.ro, acest ser oferă protecție împotriva leziunilor premaligne și neoplasmelor care afectează cervixul, vulva, vaginul și anusul, cauzate de tipurile HPV din componența vaccinului. De asemenea, vaccinul protejează împotriva verucilor genitale determinate de tipuri specifice de HPV.

El este recomandat a fi administrat după 9 ani, dar înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Imunizarea se face prin administrarea a două doze, la distanță de șase luni. Peste această vârstă, între prima doză și a doua trebuie să treacă minimum o lună, iar între prima și a treia doză – cel puțin șase luni.

Infecția cu HPV poate produce condilomatoza accuminata (veruci vulgare), cancer de col uterin, cancer vulvar, vaginal, anal, penian și laringian.

Potrivit unui document publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, 8 din 10 femei active sexual sunt sau vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcursul vieții, iar cancerul de col uterin este al patrulea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor la nivel mondial. În fiecare an, sunt înregistrate peste 500.000 de cazuri noi și sunt înregistrate peste 250.000 de decese cauzate de această boală.

În România, sunt în jur de 4.300 de cazuri diagnosticate pe an. Din păcate, numărul deceselor cauzate de cancer de col uterin este, în țara noastră, peste 1.900/an.

Articolul precedentTrei fotbaliști de la Chindia Târgoviște, convocați la loturile naționale ale României
Articolul următorAccident rutier pe DN 72, în Dâmbovița. Patru persoane au fost rănite