Primăria Pucioasa așteaptă degeaba finalizarea lucrărilor Companiei Naționale de Investiții, pe proiectul UAT Fieni care prevede captarea unei surse de apă din Munții Bucegi de cea mai bună calitate. După o vizită amănunțită în teren, edilul Constantin Ana și-a dat seama că o conductă care să aducă apă direct din munte și care să alimenteze Pucioasa și localitățile limitrofe ar fi imposibil de realizat.

Barajul Pucioasa, din care este alimentat orașul în acest moment, a fost plin de bacterii, iar problema apare periodic, mai ales când o să dea înghețul. Timp de doi ani autoritățile locale au căutat soluții împreună cu toate părțile implicate: Compania de apă, Apele Române, Consiliul Județean Dâmbovița.

„Vineri, alături de colegii mei și cu un reprezentant al Companiei de Apă am făcut un pas simplu, dar foarte important. Am mers în toată zona montană și am identificat la față locului toate sursele de apă ce au fost prezentate că și soluție pentru alimentarea orașului nostru!Deși informațiile sunt în mare dezamăgitoare, astăzi avem în sfârșit o radiografie clară a situației! Astfel, izvoarele din zona Rateiu – Gâlma, împreună cu cele 4 foraje din zonă asigură un debit maxim de 155 litri/secundă, iar în medie debitul este între 80-100 l/s.Ce ne spune acest lucru? Ne confirmă faptul că, la finalizarea (foarte greoaie) a conductei realizate pe CNI (unde contractul de lucrări a fost reziliat!) și în condițiile aproape imposibile de refacere a conductei de 3,8 km din amonte, realizată de CJD, tot nu vom avea apă din munte!”, a scris edilul Constantin Ana pe pagina sa de Facebook.

Practic, toată apă din zona Gâlma – Rateiu, abia acoperă necesarul localităților din zona de nord a județului.

„Am urcat la 7 Izvoare. Zonă superbă, unde doar unul dintre aceste izvoare mai furnizează apă în cantități impresionante (o medie de 400 litri/secundă). Numai că, locația acestor izvoare este foarte greu accesibilă, în amonte de lacul de acumulare de la Scropoasa, lac ce captează în final toate aceste izvoare, râul Ialomița și apa ce vine din Bolboci printr-un canal de fugă. Reliefeul zonei, diferența de nivel, lungimea, diametrul conductei ce urmează a fi proiectate, m-au făcut să trag o concluzie: această construcție nu este imposibil de realizat, dar bugetul necesar se ridică după estimările specialiștilor la câteva zeci de milioane de euro! Așa că, la 35 de ani de la lansarea acestei idei, probabil se vor mai adaugă 10-15 până la finalizarea acestei investiții importante”, a mai spus edilul.

Primăria va demara procedura de expropriere a terenului care formează culoarul de trecere a conductei MHC Water Power, ce aduce apa din Lacul Scropoasa, trecând prin Lacul Dobreşti, până în zona Barajului Pucioasa.

„Am verificat calitatea apei, astăzi am primit confirmarea calității ei, așa că vom parcurge în curând toate etapele legale pentru exproprierea culoarului pe care că trece această conducta. Avem toate șansele că la sfârșitul anului viitor, să bem la robinet apă curată”, a mai precizat edilul.

25.000 de dâmboviţeni sunt alimentaţi cu apă potabilă din staţia de tratare Pucioasa, a cărei sursă este lacul de acumulare Pucioasa, executat pe râul Ialomiţa în perioada 1971-1975, baraj care este astăzi colmatat în procent de aproximativ 75%.

În data de 16 ianuarie 2016 s-a sistat furnizarea apei către cei 25.000 de dâmboviţeni din zona de nord a judeţului, întrucât valorile ridicate ale bacteriei Clostridium Perfingeris nu au permis potabilizarea.

Articolul precedentȘapte porcine transportate fără documente au fost sacrificate de DSV Dâmbovița. Șoferul transportului amendat
Articolul următorO profesoară-consilier județean PSD își face masterul la UVT din bani publici