Institutul Clinic Fundeni a anunțat că demarează proiectul ROCCAS II, din fonduri europene, pentru screening în vederea identificării persoanelor care suferă de cancer colorectal.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Institutului menționează că, “până la finalul lui 2023 un număr de 50.001 de persoane vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal, de trimiterea la specialist pentru investigaţii şi realizarea a minim 2.104 de endoscopii pentru persoanele depistate pozitiv în urma efectuării testului FIT. În paralel, se derulează o campanie de informare, educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente şi de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o ameninţare pentru individ şi/sau comunitate”.

Pacienți eligibili pentru programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal

Sunt eligibile pentru a beneficia de screening gratuit persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani care au domiciliul/reşedinţa în regiunea sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman). Excepţie fac persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc în acest teritoriu şi dau o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens. Vor reprezenta grup ţintă eligibil şi persoanele private de libertate, care vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Activităţile de screening pentru beneficiarii proiectului se derulează începând din noiembrie, în parteneriat cu Fundaţia „Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură” şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN. “Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliaţi 54 de medici de familie dintre cei peste 150 de medici aşteptaţi să facă parte din program până la sfârşitul lui 2023. Pentru buna desfăşurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziţie teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative şi materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii”, mai menționează sursa citată.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Cancerul colorectal, a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, precum şi la nivelul Uniunii Europene, implicit la nivelul României, fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer. Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de lupta împotriva acestei maladii, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale.

„Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat de către experţii OMS ca fiind unul dintre cele mai dificile programe de screening deoarece presupune 2 investigaţii: testul pentru hemoragii oculte fecale şi, pentru cei cu test pozitiv, o investigaţie invazivă, colonoscopia, care permite diagnosticul leziunilor premaligne (polipii colorectali) şi tratamentul acestora (rezecţia endoscopică de regulă în cursul aceleiaşi colonoscopii), precum şi diagnosticul cancerului în stadii precoce, care beneficiază de tratament chirurgical. Colonoscopia, ca a doua etapă a screeningului, se efectuează cu sedare şi presupune explorarea rectului şi colonului drept până la cec după o pregătire corespunzătoare cu purgative şi dietă fără fibre vegetale. Populaţia eligibilă pentru screening cu vârsta între 50-74 ani va completa un chestionar de risc înmânat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT). Dintre subiecţii care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceştia vor fi îndrumaţi de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic şi colonoscopie. În cadrul acestui program de screening de tip pilot un pilon important este informarea şi educaţia medicală a populaţiei, iar în acest sens, alături de medicii de familie şi medicii gastroenterologi, un rol important va reveni mass-media. Prin aceasta ne dorim să creştem numărul celor care vor returna medicului de familie testul FIT efectuat, de la un procent estimat de aproximativ 30% la unul optim de 80%; în ceea ce priveşte participarea la colonoscopie, ţinta noastră este tot de 80% deşi estimăm în momentul actual numai 40%. Un procent estimat de 35-45% dintre pacienţii cu test FIT pozitiv care se vor prezenta la colonoscopie vor avea leziuni neoplazice ( polipi adenomatoşi sau cancere colorectale)” a declarat prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, managerul proiectului.

Articolul precedentNegocieri: PSD va avea 20 de prefecți și 39 de subprefecți, iar PNL 18 prefecți și 31 de subprefecți
Articolul următorDouă persoane rănite, după ce două autoturisme s-au ciocnit violent în Târgoviște