Salvamontiștii din Bușteni au fost în alertă după ce un grup de turiști, format din cinci persoane din București, a avut nevoie de ajutor. Totul s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi.

Cei cinci au parcurs drumul spre Cabana Mălăiești, iar la întoarcere au întâmpinat dificultăți la coborâre. Cei cinci au fost recuperați între între Poiana Izvoarelor și Pichetul Roșu și au fost ajutați să coboare până în Bușteni.

Meteorologii au emis o nouă avertizare cu privire la riscul de producere de avalanșe în Munții Bucegi. În noaptea de miercuri spre joi, salvamontiștii din Bușteni au fost în alertă după ce cinci turiști din București s-au aventurat pe un traseu închis pe timpul iernii.

Ca urmare a ninsorilor însemnate cantitativ din ultimele zile, meteorologii au emis miercuri o nouă avertizare de risc mare de avalanșă în Munții Bucegi, la altitudini de peste 1800 m.

Astfel, ninsorile, spun meteorologii, „au dus la formarea unui nou strat de zăpadă care măsoară local 40-50 cm și izolat peste 60-70 cm. Din zonele expuse vântului zăpada a fost puternic spulberată și depusă pe văi și în zonele adăpostite, formându-se plăci noi de vânt, cornișe și depozite însemnate”.

„Pe majoritatea pantelor zăpada este puțin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi. Se vor menține plăcile de vânt, troienele și cornișele formate anterior, motiv pentru care chiar şi spontan pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe”, a anunțat ANM.

Articolul precedentVIDEO Concertul anual de colinde al Arhiepiscopiei Târgoviște
Articolul următorCum a fost posibil ca Autostrada A1 să „înflorească” cu gropi