Se pare că celor de la Vulcana Pandele le-a ajuns cuțitul la os. Oamenii s-au mobilizat și au ieșit pe stradă să protesteze împotriva agresiunii olfactive, la care sunt supuși de ani de zile. Concret, oamenii vor ca „fabrica de mațe”, de fapt fabrica de „membrane naturale pentru industria cărnii”, ce își desfășoară activitatea în apropiere, să fie mutată.

Protestul celor de la Vulcana Pandele a avut loc astăzi, 12 august, pe străzile localității. Cetățenii comunei s-au mobilizat și au ieșit în marș pe străzile din localitatea dâmbovițenă scandând „Vrem să respirăm aer curat!”.

Cetățenii comunei spun că au ajuns la capatul puterilor și că mirosul degajat de instalațiile de procesare, ale celor de cei de la fabrica de membrane naturale, pentru industria cărnii, din Parcul Industrial Priboiu ( o localitate învecinată), a ajuns de-a dreptul insuportabil. Oameni spun că mirosul intră în orice și degajările din atmosferă, de la „fabrica de mațe”, fac aerul de-a dreptul irespirabil, în comună. Sunt la capătul răbdării și chiar vor să se mute din zonă, dacă nimeni nu face nimic ca să îi ajute.

Sursa video- facebook, Victor Mihalache

Publicată de Victor Mihalache pe Luni, 12 august 2019

„Fabrica de mațe” („Marchard SRL” se află însă în comuna învecinată <Brănești>pe teritoriul satului Priboiu, în Parcul Industrial Priboiu. Parcul, este în proprietatea Consiliului Județean Dâmbovița și a fost realizat cu fonduri europene în cadrul Programului PHARE CES 2004-2006 Dezvoltarea infrastructurii regionale.Valoarea investiţiei s-a ridicat la 14.350.809 euro, prin contribuţia în parteneriat a următoarelor instituţii:

Foto: Parc Industrial Priboiu,lângă DN 71

  • Consiliul Judeţean Dâmboviţa – 7.684.143 euro
  • Comisia Europeană – 5.000.000 euro
  • Fondul Naţional (bugetul de stat) – 1.666.666 euro

Firma „Marchard SRL” și-a stabilit, în anul 2013, un punct de lucru în parcul Industrial Priboiu, după ce aceasta a fost curtată de reprezentanții CJ Dâmbovița, principalul argument al mutării capacității de producție, de la Măgurele la Priboiu, fiind crearea de locuri de muncă (aproximav 100) în zonă. Cei de la CJ Dâmbovița și Marchard SRL au perfectat un contract de închiriere al spațiului pentru o perioadă de 49 de ani.

Deși, chiar dacă de la început au fost semnalate probleme, la nou înființata fabrică, în ceea ce privește poluarea olfactivă în zonă, din cauză că în România nu este foarte bine reglemenat legislativ acest tip de poluare, orice control a dat dreptate producătorului de membrane naturale pentru industria cărnii, sau „fabrica de mațe” cum îi spun localnicii.

Mirosul, de la acest loc de procesare este deranjant și pentru comunitățile din Brănești, Priboiu și Doicești, chiar în 2018 oamenii reacționând similar. La momentul respectiv s-a promis achiziționarea unor filtre de purificare a aerului, dar situația este identică și în 2019, spun localnicii.

Articolul precedentRestricții pentru „câinii roșii”, la meciul Chindia-Dinamo
Articolul următorAccident grav la Văcărești. Două căruțe spulberate de pe șosea, de o mașină