Vrem să empatizăm cu China! Vrem să ajutăm… dar cum? Dacă această nenorocire s-ar fi produs în Africa sau orice altă țară cu siguranță am fi empatizat cu toții și am fi implicați în tot felul de campanii de ajutorare. De când au apărut în presă detalii despre virusul din China, în rândul oamenilor s-a răspândit rapid frica. Nu am văzut campanii de sprijin și nu am văzut nici o transparență a guvernului Chinez. E cert că guvernul a restricționat tuturor accesul la platformele online cât veștile nedorite să nu se răspândească.

Guvernul este acuzat de cetățenii chinezi că mușamalizează problema și nu spun adevarul. Numărul celor afectați dar și numărul celor decedați este cu mult mai mare față de cifrele speculate în presa internațională. Teama reală a cetățenilor chinezi este că nu știu cu ce tip de virus se confruntă și nu știu cum să se ferească! Dacă, cadrele medicale plâng și cer ajutorul internațional vă imaginați că există eventualitatea în care să aflam că de fapt virusul e altul și lucrurile sunt mult mai grave?

Maștile nu sunt suficiente, resursele medicale la fel. Cine a fost în China știe că medicina și sistemul sanitar este foarte evoluat. Medicii nu fac față, oamenii sunt izolați în case, mastile s-au dovedit ineficiente și multe sustipiciuni au apărut asupra companiilor producatoare care nu dețin licență și au scos pe piață măști contrafăcute. Orașe cât țari întregi au fost izolate, guvernul chinez încearcă să nu creeze panică și totuși panica există pentru că nu se știe originea virusului. E provenit din consumul de carne de șarpe? Consumul de carne de lilieci? Cel mai mare laborator de experimente pe animale din Wuhuan este în apropierea pieței de șerpi…are sau nu legătură? O fi vorba de un virus scăpat tocmai de la ei din laborator?

Ca toate aceste speculații să ia sfârșit este de dorit o transparență mai mare a statului chinez, o comunicare eficientă ca toate celelalte state să poată sari în ajutor. Fiecare cum poate. Solidaridaritatea exista în fiecare dintre noi. Adevarul este necesar pentru a calma spiritele.

Avem cunoștință cu ce ne confruntăm? Suntem pregătiți să facem față? Suntem alături de toți cei izolați, în carantină și asteptăm măsuri în beneficiul tuturor.

Articolul precedentTârgoviștean reținut, după ce a furat o bijuterie, de la un alt bărbat
Articolul următorVirus China. 81 de morți-2800 de infectați. Vezi evoluția actuală a virusului + măsuri luate in România