Poliția Română a derulat, la nivel național, timp de o săptămână, o acțiune, în cadrul căreia a fost verificată legalitatea transportului public de mărfuri și persoane.

În perioada 19 – 25 iulie 2021, Direcția Rutieră a coordonat, la nivel național, acțiunea Truck&Bus, care a vizat prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Acțiunea s-a desfășurat în conformitate cu Planul de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), la care România este parte.

Totodată, în contextul situației epidemiologice de răspândire a virusului COVID-19, polițiștii au acționat pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție stabilite pentru prevenirea infectării cu noul tip de coronavirus.

În cadrul acțiunii, în domeniul transportului public de persoane, au fost verificate 9.747 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 1.767 de cazuri.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 356 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 20 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 432 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 24 abateri au fost constatate la funcționarea aparatului tahograf, 15 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă și 3 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf.

De asemenea, alte 124 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 4 pentru depășirea masei total maximă autorizată a vehiculului, 2 imobilizări au fost dispuse pentru defecțiuni tehnice, 127 de sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 61 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 17 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, iar restul sancțiunilor au fost aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere.

În domeniul transportului public de marfă, au fost verificate 16.950 de autovehicule, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în 5.309 cazuri.

Din totalul acestora, 922 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 49 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.204 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 206 pentru funcționarea aparatului tahograf, 105 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 67 pentru utilizarea incorectă a aparatului tahograf și 428 pentru defecțiuni tehnice.

Alte 88 de sancțiuni în domeniul transportului public de marfă au fost aplicate pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 85 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone, 57 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor, 277 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 196 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 32 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 7 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase, restul sancțiunilor fiind aplicate pentru alte abateri de la normele rutiere. Au fost imobilizate 20 de vehicule, pentru defecțiuni tehnice.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentUn autoturism a intrat într-un cap de pod într-o comună de pe Valea Dâmboviței
Articolul următorA guverna sau a nu guverna!- SONDAJ INSOMAR