De acum înainte, românii trebuie să se gândească cel puțin de două ori înainte să facă un lucru ce intrase într-un soi de normalitate pentru mulți.

Și asta, din cauză că sancțiunile pentru gestul respectiv au devenit mult mai dure, cel aflat în culpă riscând o amendă substanțială, dar chiar și ani buni de închisoare.

Complet interzis în România, s-a schimbat legea

Românii trebuie să fie mult mai atenți când au de gând să facă un gest ce intrase aproape într-o normalitate nocivă pentru unii dintre ei.  Începând cu această lună, poți fi sancționat cu amenzi sau puteți ajunge în spatele gratiilor dacă abandonați, îngropați, incendiați sau eliminați deșeurile în afara spațiilor autorizate în acest scop.

Pedepsele pentru asemenea gesturi nu sunt deloc unele blânde. În cazul persoanelor fizice, nerespectarea acestor reguli se sancționează cu amenzi de până la 45.000 de lei până sau chiar cu închisoarea de până la cinci ani.

Printre modificările aduse legii respective se numără interzicerea abandonării, aruncării și ascunderii deșeurilor. În plus, pe lângă eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate pentru acest scop, începând cu această lună sunt interzise și deținerea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor speciale amenajate pentru așa ceva.

Amenzi de până la 45.000 de lei și închisoare, dacă faci asta

Potrivit actului normativ, abandonarea deșeurilor reprezintă „părăsirea sau debarasarea de către o persoană fizică sau o persoană juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate”, iar aruncarea deșeurilor reprezintă „debarasarea de către o persoană fizică sau o persoană juridică a deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile care nu sunt special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea gunoaielor”.

Ascunderea deşeurilor este definită ca fiind „așezarea deșeurilor și/sau substanțelor ori obiectelor într-un loc în care să nu pot fi văzute și/sau găsite.”

 
Articolul precedentColiziune între două autoturisme pe DN71 în Dâmbovița. Trei persoane au fost rănite
Articolul următorDâmbovița. 2 metri cubi de material lemnos confiscat de polițiști