În mod normal, în fiecare zi de miercuri a lunii sirenele de alarmare a populației, folosite în exercițiul „Miercurea Alarmelor” ar trebui să fie testate. În iunie 2019 nu se va întâmpla acest lucru. Orice sirenă ce va suna în această zi nu va însemna o verificare ci un caz real de pericol pentru populație.

Conforma ISU, miercuri, 5 iunie 2019, sirenele de alarmare vot tăcea. Dacă le auziți însă aveți toate motivele să fiți îngrijorați, pentru că înseamnă că nu mai este vorba de un exercițiu, ci de o situație reală de pericol pentru populație.

 

„În contextul situațiilor de urgență din țară generate de manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în cursul zilei de mâine nu vor fi verificate sirenele de alarmare publică.

În această perioadă, utilizarea sirenelor se va realiza doar în situații reale în care este necesară dispunerea de măsuri de autoprotecție pentru populație.

Derularea exercițiului național „Miercurea Alarmelor” va continua din luna iulie, în prima zi de miercuri, de la ora 10.00. Testarea a fost lansată de IGSU încă de acum doi ani și este destinată verificării sistemului de alarmare a populației despre iminența unui pericol și, implicit, dezvoltării reacției cetățenilor în situații de protecție civilă.

Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt dezastrele naturale și calamitățile, care pun în pericol viaţa persoanelor.

Asigurăm opinia publică asupra necesităţii şi utilităţii derulării permanente a acestor antrenamente lunare.”

Se precizeză într-un comunicat al IGSU.

Articolul precedentISU Dâmbovița este gazdă pentru pompierii ce se întrec în Cupa ASPR la minifotbal
Articolul următorUpdate-Video| Inundații în Dâmbovița. Zeci de locuințe au fost afectate după ploile din 4 iunie