Ghinion teribil pentru comunitatea de maici de la Mânăstirea Viforâta de lângă Târgoviște. Chiar înainte de Crăciun, la o anexă a Mânăstirii ,unde erau crescute porcine, a fost confirmat virusul pestei porcine africane. Autoritățile au procedat imediat la eutanasierea tuturor animalelor.

Confirmarea apariției virusului pestei porcine africane s-a făcut astăzi (24 decembrie 2019), de către Comitetul Local de Combaterea bolilor din Județul Dâmbovița.

Imagine

Foto– Mănăstirea Viforâta, Aninoasa județul Dâmbovița (vedere curte interioară)

„Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 24.12.2019, ora 10.30,  ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița,  într-o exploatație non-profesională  aparținând Mănăstirii Viforâta din comuna Aninoasa.  A fost adoptat, în cadrul ședinței, planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate decizia de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din exploatația  afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități Aninoasa, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarului.

De asemenea, tot în cadrul ședinței de astăzi a fost adusă la cunoștință confirmarea a  noi cazuri de pestă porcină africană, la porcul mistreț, pe raza următoarelor fonduri de vânătoare: 28 Finta-2 cazuri, 13 Runcu-1 caz, 23 Ocnița-1 caz.”

Au anunțat autoritățile dâmbovițene. Mânăstirea de maici Viforâta se află situată la 5 km distanță de Târgoviște, până în momentul de față virusul pestei porcine africane fiind confirmat în mai multe localități limitrofe celui mai mare oraș din Dâmbovița.

Articolul precedentVideo| Președintele Chindiei Târgoviște nu e de acord cu aducerea unor noi jucători, solicitată de Viorel Moldovan. Declarații spectaculoase
Articolul următorCutremure în serie, în dimineața de Crăciun, în România. Nu s-au produs pagube