Șenilatele vânătorilor de munte, aflate în dotarea Ministerului Apărării Naționale, care urmează să intre în reparații capitale, vor fi reparate și modernizate la Uzina Automecanica Moreni în baza contractului MLVM.

Liderul Sindicatului de la Automecanica, Constantin Bucuroiu, a declarat recent că uzina s-a înscris și a câștigat licitația din postura de unic participant. În total, la Moreni, vor fi reparate 67 de șenilate, ir contractul le va asigura celor 300 de muncitori salariile pe 2019.

„A fost o licitație la care nu s-a mai prezentat nimeni. Am zis că ce poate fi mai greu decât un transportor de făcut. Este vorba de reparația a 67 de mașini. Primele mașini vor fi reparate anul acesta. E o treabă foarte bună pentru că ne creează un front de lucru. E un contract foarte bun. Anul acesta am fost salvați de mentenanța transportoarelor din dotarea Armatei Române”, a spus liderul de sindicat, Constantin Bucuroiu.

La Automecanica Moreni mai lucrează acum 300 de persoane, în condițiile în are s-au pensionat mulți angajați. Salariul unui muncitor este de 1.900 de lei net.

Sindicaliştii de la Moreni spun că proiectul de construire a trasportoarelor blindate a îngheţat: „România se vrea doar consumatoare, nu producătoare“

La începutul anului, Rheinmetall, prin compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS), în care părţile deţin 50%, anunţa, printr-un comunicat de presă, că va crea peste 600 locuri de muncă directe şi indirecte la Moreni, unde se vor construi 400 de transportoare blindate 8×8 Agilis, iar circa 87% din componente vor fi produse şi furnizate din România.

Informaţia a fost întărită şi de Ministrul Apărării, Mihai Fifor, care a fost şi el în Dâmboviţa în urmă cu câteva luni. De atunci însă nu s-a mai întâmplat nimic, spun sindicaliştii.
Proiectul AGILIS presupune circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN, primul urmând a ieşi pe poartă uzinei în 2020. Proiectul ar urma să meargă în paralel cu contractul pe care MApN îl va semna cu General Dynamics pentru alte 227 de transportoare Piranha V asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti.
La Moreni, dincolo de transportorul AGILIS, Rheinmetall vrea să producă şi camioane militare, elemente pentru clienţi internaţionali şi să mai producă şi un tun de 30 mm care să fie montat pe viitorul transportor 8X8.
Articolul precedentRestricții ignorate. Accident pe drumuri de munte.O dramă evitată,cu noroc.
Articolul următorReferendum 2018. Cifrele exacte