Consiliul Județean Dâmbovița speră să atragă fonduri de 70.000.000 de euro pentru implementarea proiectului de investiții „Consolidarea Sistemului Integrat de management al Deșeurilor în județul Dâmbovița” care ar urm să asigure continuarea dezvoltării infrastructurii de deșeuri din fondurile europene, destinate perioadei de programare 2014 – 2020.

Primul ps în vederea accesării unei finanțări atât de mari ine de elaborarea documentației. Un pas  fost făcut în cursul săptămânii trecute, prin semnarea, de către conducerea CJ Dâmbovița, a contractului de finanțare pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire” pentru proiectul „Consolidarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița”.

“Obiectivul general al proiectului de asistență tehnică, în valoare totală de 4.665.459,26 lei, presupune elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare în vederea obținerii unei finanțări de 70.000.000 de euro, sumă necesară pentru implementarea proiectului de investiții „Consolidarea Sistemului Integrat de management al Deșeurilor în județul Dâmbovița” pentru continuarea dezvoltării infrastructurii de deșeuri din fondurile europene, destinate perioadei de programare 2014 – 2020.

Prin pregătirea proiectului ce urmează să fie propus spre finanțare (…) se urmărește reducerea numărului depozitelor neconforme și creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor în România.

Aplicația pentru finanțare este considerată o etapă de pregătire a proiectului de investiții (din punct de vedere al necesarului de expertiză privind elaborarea documentelor suport ale aplicației de finanțare) care va conduce la atingerea obiectivelor și țintelor naționale și europene, inclusiv prevederile pachetului economiei circulare”, au precizat reprezentanții CJS.    

Proiectul de investiții propus spre finanțare presupune realizarea unei instalații de tratare mecanico-biologică (TMB) cu digestie anaerobă. În instalație vor fi tratate atât deșeuri municipale colectate în amestec (inclusiv reziduurile de la stațiile de sortare/compostare), cât și biodeșeuri menajere, similare și din piețe colectate separat (acestea vor fi introduse direct în treapta biologică a instalației TMB). De asemenea, treapta mecanică a instalației TMB va fi prevăzută cu o stație de sortare semi-automată, cu ajutorul căreia se vor recupera aproximativ 10% deșeuri reciclabile (în vederea valorificării materiale) din totalul deșeurilor în amestec tratate. Această cantitate contribuie, pe lângă cantitățile de deșeuri reciclabile colectate separat și tratate în stațiile de sortare, la îndeplinirea țintelor de reciclare.Tratarea deșeurilor în instalația TMB (atât a deșeurilor municipale în amestec, cât și a deșeurilor reziduale de la stațiile de sortare și de compostare) va duce atât la stabilizarea biologică a deșeurilor (în proporție de 70%), cât și la reducerea semnificativă a cantității depozitate, asigurând astfel îndeplinirea obiectivelor și țintelor prevăzute pentru județul Dâmbovița.

„Este un contract foarte important pentru Dâmbovița, care va reprezenta baza realizării unui proiect vital, prin intermediul căruia se va dezvolta infrastructura de mediu din județ, printr-un management eficient al resurselor. Contractul pe care l-am semnat astăzi a presupus și elaborarea Master Planului privind managementul deșeurilor în Dâmbovița. Așa cum le-am promis dâmbovițenilor, 2021 este un an al investițiilor și al dezvoltării județului Dâmbovița.Am convingerea deplină că este un pas înainte pentru comunitatea dâmbovițeană”, a declarat Claudiu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița.

 

 

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedent1.768 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2
Articolul următorVIDEO Cîțu: Miniștrii, evaluați pentru ceea ce fac, nu ceea ce spun. Orban: Un ministru care atacă premierul pleacă acasă