În urma acțiunilor de control efectuate de inspectorii DSVSA Dâmbovița în localitatea  Slobozia Moară, județul Dâmbovița, s-a constatat că în majoritatea gospodăriilor populației sunt practicate gropi în pământ, utilizate în activitatea de murare a verzei,  această situație fiind întâlnită și în zona terenurilor agricole aflate pe teritoriul comunei.

Fenomenul este prezent și în localitatea Lungulețu, județul Dâmbovița.

Concret, sub sintagma “tradiție”, producătorii locali de legume murează varza în gropi săpate în pământ, modalitate care nu poate asigura condițiile de siguranță alimentară conform legislatiei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor naționale și comunitare în vigoare și nu poate garanta un produs sanogen, sigur pentru consumator.

Dacă DSVSA Dâmbovița, prin serviciile tehnice de specialitate, poate efectua controale periodice în unitățile de prelucrare prin conservare a legumelor și fructelor atât din comuna Slobozia Moara, județul Dâmbovița, cât și din comuna Lungulețu, județul Dâmbovița, înregistrate pentru siguranța alimentelor conform Ordinului președintelui ANSVSA nr. 111/2008, cu modificări și completări ulterioare, în situația “producătorilor tradiționali” de varză murată accesul este restricționat, deoarece aceștia desfășoară activități de murare a verzei pe proprietate privată și nu au procedat la îndeplinirea condițiilor de înregistrare atât la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, cât și la DSVSA Dâmbovița.

Cu toate acestea, DSVSA Dâmbovița a efectuat activități de “patrulare” pe drumurile publice din zonă, iar acolo unde au fost surprinse mijloace de transport încărcate cu varză murată sau alte legume conservate, au fost efectuate verificări privind trasabilitatea și condițiile de transport ale acestor produse și, în caz de neconformitate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Menționăm că atât Primăria comunei Slobozia Moară, județul Dâmbovița, cât și Primăria comunei Lungulețu, județul Dâmbovița au fost notificate cu privire la ilegalitatea practicilor de murare a verzei în gospodăriile populației și pe terenurile agricole din zonă și riscul existent privind atacul la sănătatea publică.

Cu această ocazie, am solicitat propuneri urgente de soluționare pentru stoparea acestui fenomen, furnizând în detaliu toate informațiile și condițiile legale de funcționare a unei unități de conservare a legumelor și/sau fructelor.

În concluzie, DSVSA Dâmbovița își manifestă îngrijorarea pentru fenomenul de amploare prezentat și va face toate demersurile legale pentru stoparea acestuia ți pentru susținerea producției de produse conservate din legume și/sau fructe sigure pentru consumatori.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentIncendiu violent la o locuință din Mogoșești-Dâmbovița
Articolul următorPieton lovit de o mașină condusă de un șofer de 71 de ani