Dacă nu plouă (așa cum din fericire este prognozat că se va întâmpla) câteva zeci de mii de dâmbovițeni ar putea rămâne fără apă potabilă.

Aproximativ 25.000 de dâmboviţeni, din oraşul Pucioasa şi comunele Brăneşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Doiceşti, sunt alimentaţi cu apă potabilă din staţia de tratare Pucioasa, a cărei sursă este lacul de acumulare Pucioasa (Barajul Pucioasa), executat pe râul Ialomiţa, în perioada 1971-1975.

Barajul , ce este colmatat în proporție de 75-80%, deși este situat pe raza localității Pucioasa, este în administrarea A.N.”Apele Române”, iar problema decolmatării a fost pusă de nenumărate ori, impedimentul principal fiind fondurile necesare unei lucrări de asemenea anvergură. Numai în 2018 doi miniștri au promis rezolvarea problemei.

Astfel în data de 13 februarie, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, prezentă chiar la Pucioasa, declara:

” (…) decolmatarea este deja la domeniul trecut. Trebuie să ne gândim la viitor, nu numai la prezent, de aceea trebuie să găsim soluţii astfel încât un astfel de baraj să poată să fie construit sau să se găsească soluţii alternative pentru alimentarea cu apă”, 

În luna martie 2018,Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş,deasemenea prezent în Dâmbovița, vorbea de bani europeni pentru rezolvarea problemei:

„(…)proiectul pe care îl avem în derulare, pe POIM. Proiectul are valoarea de 4,4 milioane de lei, a fost postat pe SEAP la data de 15 martie 2018 şi este în validare. Sigur, urmează toate etapele, de SF (studiu de fezabilitate, n.r), PT (proiect tehnic, n.r.) şi tot ce trebuie să se deruleze conform legii”

Pentru implementarea acestui proiect sunt necesari câțiva ani, dar, între timp, volumul apei a fost și mai mult redus, în barajul de la Pucioasa, de condițiile climatologice ale ultimei perioade (foto), mai precis precipitații extrem de reduse, imaginile actuale (postate pe o rețea de socializare chiar de primarul Pucioasei, Constantin Ana) fiind extrem de sugestive. Soluția, deocamdată, pentru ca aproximativ 25.000 de dâmbovițeni să nu rămână fără apă potabilă sau ca aceasta să nu fie raționalizată este…ploaia.

Sursa foto: www.facebook.com/profile.php?id=100008439826404

Articolul precedentArestat pentru abandon de familie. Un bărbat a fost încarcerat la Mărgineni
Articolul următorAlegeri PNL Dâmbovița. Virgil Guran este noul „șef” al liberalilor dâmbovițeni