Certificatul de cazier va putea fi descărcat de pe site-ul Ghișeul.ro, platforma unde se plătesc online taxe, impozite, amenzi și diverse servicii.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat că, începând cu săptămâna 30 ianuarie-5 februarie, cazierul judiciar va putea fi eliberat online.

La început își vor putea descărca certificate de cazier judiciar doar persoanele care nu au fapte penale, adică, pe scurt „nu au cazier”.

Eliberarea cazierului se face pe loc, este gratuită și are o perioadă de valabilitate de 6 luni.

Odată cu implementarea acestei măsuri, aproximativ 1,5 milioane de români nu vor mai fi nevoiți să facă drumuri la secțiile locale de poliție pentru eliberarea cazierului.

Cazierul judiciar se cere în anumite situații, cum ar fi însoțirea minorilor în afara țării sau la angajare. Totuși, conform noilor prevederi GDPR, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, cum ar fi în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

Articolul precedentBărbat de 38 de ani, din Dâmboviţa, căutat de autorități
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET