Astăzi, 16 iunie, a fost semnat contractul de excuție de lucrări pentru proiectul de reabilitare a „Curții Domnești” de la Târgoviște, în valoare de peste 13 milioane de lei. Printre altele, restauratorii firmei italiene, ce a câștigat licitația, pentru proiectul realizat cu fonduri europene, vor realiza, pe lângă lucrări de reabilitare, și construcția unui spațiu pentru evenimente și piese de teatru, de audio ghiduri pentru turiștii străini, dar și un  centru pentru practică arheologică destinat studenților și un cadru medieval potrivit pentru filme.

Contractul a fost semnat astăzi, 16 iunie, la sediul Consiliului Județean Dâmbovița (beneficiarul proiectului):„Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, proiect realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, în cadrul Programul Operațional Regional 2014 – 2020,.

Contractul de lucrări are o valoare totală de 13.347.074,56 lei.

Imagine

Prin implementarea acestui proiect, se urmărește valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental Curtea Domnească prin conservarea și protejarea obiectivelor istorice: ruinele bisericii-paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.

Printre obiective se numără realizarea unui spațiu pentru evenimente și piese de teatru, de audio ghiduri pentru turiștii străini, dar și a unui centru pentru practică arheologică destinat studenților și a unui cadru medieval potrivit pentru filme. În plus, se au în vedere facilități pentru persoanele cu dizabilități, respectiv un elevator cu șenile și panouri de informare cu text scris în alfabetul Braille.

Nu în ultimul rând, se dorește concretizarea parteneriatului pentru „Circuitul turistic al capitalelor”, urmând ca acesta să fie promovat de agențiile de turism implicate.

Licitația de atribuire a contractului a fost organizată de trei ori, până la momentul în care a fost câștigată de firma italiană.

Imagine

„Ceea ce se întâmplă astăzi este un act de normalitate față de capitala județului, față de importanța culturală a municipiului Târgoviște. Faptul că reușim astăzi, după aproape un an, să semnăm contractul de lucrări pentru refacerea curții domnești este o realizare pentru toată lumea(…) Sper ca firma ce a fost desemnată câștigătoare să se mobilizeze foarte repede, să depună granția de bună execuție în termenul prevăzut în contract. Sper să ne apucăm foarte repede de ceea ce înseamnă lucrările respective, pentru că va trebui să lucrăm contra cronometru. (…) Dumneavoastră, care sunteți din Italia, puteți asemăna Târgoviștea cu orașul Florența. Târgoviște a fost capitală timp de peste 300 de ani; de aici a plecat visul de unire a celor trei țări românești. (…)Așteptăm să ne chemați când începeți lucrările”.

A declarat reprezentantul Beneficiarului proiectului, președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea.

Articolul precedentAvertizare hidrologică! Pericol de inundații în bazinul hidrologic al râului Argeș
Articolul următorCod portocaliu de inundații în Dâmbovița. Primele probleme au apărut deja, la Pucioasa