Analistul politic Cozmin Gușă a făcut dezvăluiri despre legătură pe care omul de afaceri Ion Țiriacă, afllat în mijlcul unui scandal legat de colaborarea cu Securitate, l-a avut în privatizarea Petrom cu austriecii de la OMV. Gușă a precizat că interesele au fos uriașe, iar din momentul privatizării, grupul austriac a ajuns să facă politica României până la nivelul de a numi premieri sau a sprijini șefi de stat.

„Este foarte bine să nu scăpăm din vedere mizele mari, apropos de Tiriac. Vă rog să studiați modul elaborate, profesionist în care vorbește, un om de afaceri de modă veche, cum este George Constantin Păunescu, cum amestecă termeni de afaceri cu termeni științifici. De aceea eu eram optimist, în naivitatea mea din anii ‘90, că putem ca prin și cu ajutorul unor astfel de oameni să construim capitalul românesc. Nu mi-e rușine nici cu Dinu Patriciu, Dumnezeu să-l ierte. Din păcate, n-a reușit”, a afirmat Cosmin Gușă.

LA PRIVATIZAREA OMV FIECARE AVEA „ȚIRIACII” LUI

Analistul politic a afirmat și despre modul în care a decurs privatizarea Petrom și cun jocurile s-au făcut peste capetele multor politicieni români.  „Treaba cu OMV este mai de tip corporatist, a spus G.C. Păunescu că era controlată de ruși, dar ca la orice corporație, nimeni nu știe exact ce este în spate. În spate se află Țiriacii lor, adică foști informatori, ofițeri acoperiți.

S-a ajuns la OMV pentru că Adrian Năstase a cedat din lăcomie, din prostie, din ambele, habar n -am, unui dealer de gaze care includea o firmă a serviciilor secrete rusești și germane care luau comision între 200 de 400 de milioane de dolari, asta la începutul anilor 2000. Năstase, în loc să fie de acord cu eliminarea acestui intermediar, lucru cu care era de acord și Vladimir Putin, a mers mai departe cu el. Și așa, după 2002, au fost elimitați restul concurenților pentru privatizarea Petrom si în siajul austro-german și cu Tiriac s-a ajuns la OMV.”

CITEȘTE ȘI: Andrei Gușă: Și dacă moștenitorii lui Țiriac ar fi chiar nepoții bătrânilor securiști?! 30 de viitori “securici” multimilionari

OMV A FĂCUT POLITICA ROMÂNIEI ÎN ULTIMII 20 DE ANI

„Nu e mare lucru să spunem că prin această privatizare s-a realizat cedarea în fața unui intelligence străin care a fost introdus în România de OMV și a dominat intelligence-ul intern. Vă reamintesc că la multe evenimente ale companiei era prezent Florian Coldea, secundul SRI, apoi Laura Codruța Kovesi, ei erau în siajul OMV.

Nu este de mirare că acum nu vor să plătească taxa de solidaritate si nu văd, în ciuda optimismului unora, că se va rezolva. OMV a influențat determinant ultimii 20 de ani nu de afaceri, ci de politică în România: a pus prim-miniștrii, a ținut în funcție un președinte, mă refer la Băsescu și a avut un rol important în alegerea lui Klaus Iohannis.” a mai afirmat Gușă. 

Articolul precedentNoi dezvăluiri, la Realitatea Plus, despre afacerile lui Ion Țiriac. Cum și-a clădit marile afaceri în România
Articolul următorIntervenție în cazul unui incendiu izbucnit la o casa în comuna Bilciurești