Watchmaker-ul român Augustin Matei a bifat două premiere în materie de ceasuri pentru țara noastră. A realizat primul ceas vitraliu și primul ceas clepsidră. Modelele au fost expuse la festivalul de ceasuri “It’s all about watches”, care are loc, în această perioadă, în Polonia.
Augustin Matei are 36 de ani şi locuieşte în Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. De doi ani, realizează cadrane de ceasuri personalizate, însă studiul pentru această activititate a durat patru ani. Ceasurile sale se vând acum cu mii de euro.
Cadranele sunt zămislite manual de disignerul de ceasuri, care este, pe rând, pictor, gravor şi microsculptor şi cizelor. Artistul foloseşte materiale precum argint, aur, piatră, particule de meteorit şi multe alte obiecte preţioase sau nu. Tehnica de realizare a învăţat-o singur, din greşeli şi în urma a mii de ore de muncă.
Ceas vitraliu
Ceasul vitraliu reprezintă un arhanghel, toate componentele sale fiind vizibile prin carcasa de sticlă.
„Este o abordare tehnică nouaă, îndrăzneață și care mi-a reușit. Are un mecanism manual skeleton Swiss made (Eta 6497-unitas ) și o superbă curea din piele de șopârlă făcută de Vasile Uglai” a spune Augustin Matei despre ceasul vitraliu, care, atunci când este expus la soare este transparent și lasă să se vadă toate mecanismele din interior.
De asemenea, o altă premieră, cel puțin pentru România, spune Augustin, este ceasul clepsidră, realizat în colaborare cu un ceasornicar român din Londra – Adrian Sîrbu.
„Memento Mori watch (ceasul clepsidra ) este un proiect în parteneriat cu Adrian Sîrbu, ceasornicar din Londra, un ceas unic și extrem de îndrpzneș. Cadranul este executat în tehnici mixte, cu microgravură, cu aproximativ 90 de diamante și un sistem de clepsidră funcțional în interior. Mecanismul este Swiss made, varianta de lux de la ETA. Pe acest calibru (eta 2892 ) Adrian a adus modificări și îmbunătățiri, ajungand astfel la o performanță de +/-3 secunde pe zi. Este un ceas unic în lume ce are în interior sistemul funcțional al unei clepsidre cu nisip. Spun unic, pentru că am tot căutat și cautat sși nici cei mai mari în domeniul orologiei nu au făcut asta până acum”, spune designerul de ceasuri, Augustin.
Ultimele două modele de ceasuri realizate de Augustin Matei sunt expuse, în această perioadă, la festivalul de ceasuri din Polonia – “It’s all about watches”.
Fiecare ceas realizat de Augustin este o lucrare unică. O lucrare care este precedată de o analiză aprofundată, de aflarea poveștii de viață a celui care îi va purta ceasul. Zeii mitologici, conducătorii vechi sau figurile biblice sunt adesea inspirații pentru Augustin. În toate ceasurile artistului găsim mecanismul de încredere elvețian al ETA 2824.
Un ceas de mână realizat de designerul Augustin Matei (36 de ani), din Pucioasa (judeţul Dâmboviţa), a ajuns la actorul Sylvester Stallone, la rândul său mare iubitor de ceasuri. Este vorba despre un exemplar realizat din oţel şi argint, personalizat cu un cap de mort şi un corb, trimiteri la seria filmelor „Eroi de sacrificiu“.
Creaţia lui Augustin Matei a ajuns în SUA prin Eduard Eremia, promotorul luptătorului Florian Munteanu. Acesta din urmă joacă în „Creed 2“ alături de Stallone, iar Eduard Eremia l-a însoţit la filmări.