România este pe primul loc în uniunea Europeană la mortalitatea infnatilă, potrivit unui raport realizat de Salvaţi Copii România şi Avocatul Poporului.
„Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populaţia între 0-19 ani. În România, rata mortalităţii în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii şi adolescenţi, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60”, se arată în Raportul privind respectarea drepturilor copilului în România (2019), care a fost marţi lansat, potrivit Agerpres.
Cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor s-a înregistrat, anul trecut, în județele: Tulcea (15,5%), Botoşani (12,9%), Sălaj (11,5%), Călăraşi (11,2%) şi Caraş-Severin (10%).
La polul opus se află Bucureștiul (3,6%) și județele Dâmboviţa (2,9%), Ilfov (4,1%), Arad şi Timiş (4,5%), Iaşi şi Alba (4,8%).
Rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9) este mult mai mare decât cea din mediul urban (5,3).
Procentul cel mai mare de decese ale copiilor sub 1 an se înregistrează în cazul mamelor fără educaţie şi celor care au terminat doar şcoala primară. Vârsta mamei este de asemenea un factor important, cu rate mari ale mortalităţii atât la mamele adolescente, cât şi la cele peste 40 de ani.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK 
Articolul precedentJudețul Dâmbovița ocupă locuri fruntașe, în regiune, la atragerea de fonduri europene
Articolul următorDupă dezbaterile prezidențiale, USR Dâmbovița a decis pe cine susține în turul II. Anunțul făcut pe facebook