Serviciile de pașapoarte unde românii au făcut cozi speriați de războiul din Ucraina vor lucra mai mult începând din această săptămână. În ultima săptămână, la nivel național, a crescut de peste patru ori numărul solicitanților pentru eliberarea unui astfel de document, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Conform MAI, încă de la primele semnale de creștere a volumului solicitărilor de pașapoarte, au fost dispuse măsuri pentru evitarea supraaglomerării la sediile serviciilor publice comunitare, prin care și prelungirea programului de lucru cu publicul și suplimentarea, stațiilor de preluare a cererilor, utilizate la nivelul structurilor teritoriale de pașapoarte. Deși termenul legal de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de 15 zile lucrătoare, documentul se eliberează în două zile lucrătoare.

În acest sens, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Dâmbovița a decis începând de joi, 10 martie, prelungirea programului de lucru, în perioada 10-31 martie 2022, în intervalul orar 08.-20.00. Anunțul a fost făcut chiar de prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia.

Până acum, potrivit prefectului, în momentul de față, numărul solicitărilor adresate Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte nu depășește capacitatea de procesarea existent la nivelul Serviciului.

“Măsurile dispuse au rolul de a preveni eventualele aglomerări la ghișee, în cazul în care vom avea un număr mare de solicitanți, și de a respecta cu strictețe timpul de așteptare al solicitantului. Astfel, începând de joi, 10 martie,  și până la sfârșitul lunii venim în întâmpinarea celor care doresc să-și facă pașaport în perioada următoare și prelungim cu două ore programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Dâmbovița.

Înțelegem îngrijorările oamenilor și, prin acțiunile noastre, încercam să le venim în ajutor și să prevenim cozile sau alte situații nedorite.  Totuși, îi îndemn pe cei care nu au nevoie urgentă de un pașaport, care nu au intenția să călătorească într-o țară care solicită la intrare un astfel de document de călătorie, să nu intre în panică și să nu facă acest efort financiar și risipă de timp doar pentru că așa fac și alții. România este o țară sigură, conflictul din Ucraina nu ne va afecta.

Vă îndemn să fiți prudenți! Preluarea cererilor de emitere pașapoarte se face pe baza programărilor prin intermediul site-ului: e-pasapoarte.ro”, a transmis Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița.

Întrucât aplicația de programare online este accesată în prezent de un număr tot mai mare de solicitanți, există posibilitatea ca timpul de răspuns să fie peste media obișnuită.

În cazul în care nu sunt identificate locuri disponibile pentru programare în perioada dorită, cetățenii se pot programa la orice serviciu public de pașapoarte din țară.

Pentru evitarea deplasării la sediul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte în vederea ridicării pașaportului simplu electronic, vă recomand să solicitați odată cu depunerea cererii, expedierea documentului de călătorie la domiciliul sau reședința.

 

 

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentIncendiu puternic la o casă din Pucioasa! Pompierii au intervenit cu trei autospeciale
Articolul următorBulgarii târgovișteni celebrează „Paștele Cailor” și în 2022