Unic în țară și păstrat cu sfințenie de peste 150 de ani, Tudorița sau Paștele Cailor este un eveniment tradițional al comunității de bulgari din cartierul Matei Voievod din Târgoviște, ce are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paștelui, în calendarul creștin ortodox Sâmbăta Sfântului Teodor.

O nouă ediție a avut loc sâmbătă, 4 martie, de mai mulți ani evenimentul bucurându-se și de prezența unor invitați de seamă, dar și de implicarea în organizare a Primăriei Târgoviște și a Teatrului Tony Bulandra alături de Asociația Zaedno a bulgarilor din Târgoviște și Asociația Matei Voievod.

Anul acesta oaspetele principal al Primăriei Târgoviște și al comunității bulgărești din orașul nostru a fost Excelența Sa Radko Vlaikov, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România!

Paștele cailor reprezintă un eveniment tradițional care amintește de vechile practici ale bulgarilor, unind simbolic gospodarul (bulgarii fiind recunoscuți ca foarte buni agricultori și legumicultori) cu calul său (ajutor de nădejde în muncă) și cu pământul roditor, exact în debutul primăverii și al muncilor agricole.

Cum toate au nevoie de binecuvântarea lui Dumnezeu, se merge cu caii la Biserica Sf. Nifon din cartier, unde, după slujba religioasă, are loc sfințirea cailor și a grădinarilor.

De asemenea, stăpânul și calul împart câte o konceta, un fel de prăjiturică pregătită de femeile comunității și sfințită în biserică, demonstrând astfel uniunea animalului cu omul, prin „atingerea” și intermediul lui Dumnezeu.

După acest moment, au avut loc parada și întrecerea cailor, unul dintre cele mai așteptate și frumoase momente ale zilei.

De remarcat că bulgarii poartă costume tradiționale, frumos colorate, cusute și păstrate cu sfințenie din strămoși, iar caii sunt unul mai frumos ca altul, împodobiți cu ciucuri, panglici și hamuri pictate, așa cum trebuie la momente de sărbătoare.

După amiaza a fost dedicată bucuriei, având loc spectacolul „Tradiții și obiceiuri de primăvară ale comunităților bulgărești din România, cu invitați speciali pe scenă  și multă voie bună.

Ca de obicei, la eveniment au participat autoritățile locale, primarul Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, citymanagerul orașului, Gabriel Boriga.

”Tudorița sau Paștele Cailor a reprezentat din nou o adevărată sărbătoare a portului tradițional, o celebrare a venirii primăverii și a începutului muncilor agricole, dar și un moment de unire spirituală a întregii comunități”, a declarat primarul Târgoviștei

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentSpălătorie auto ilegală din Dâmbovița, închisă de comisarii de Mediu!
Articolul următorAutorităţile publice locale pot implementa proiecte de infrastructură feroviară printr-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor