Eurodeputatul Dan Motreanu susține că a adresat Comisiei Europene o întrebare prioritară referitoare la măsurile de sprijinire a cetățenilor vulnerabili confruntați cu prețuri record la gaz și electricitate.

În răspunsul său, Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, subliniază următoarele: drepturi sociale, Nicolas Schmit, subliniază următoarele:
-Comisia Europeană monitorizează îndeaproape evoluția prețurilor la energie și sărăcia energetică.
 
 Imagine
 -Comisia a adoptat deja o recomandare privind sărăcia energetică și a lansat Inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor”.
 -În iulie 2021, Comisia a propus crearea unui Fond pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Cele 72,2 miliarde de euro         obținute din comercializarea certificatelor de emisii vor permite guvernelor ca, începând cu anul 2025, să sprijine cetățenii europeni afectați de   sărăcia energetică.
 -Pe 13 octombrie 2021, Comisia a adoptat o comunicare privind prețurile energiei care indică măsuri pe termen scurt și lung, inclusiv măsuri de combatere a sărăciei energetice.
– Comisia urmează să prezinte, înainte de sfârșitul anului 2021, o propunere de Recomandare a Consiliului privind aspectele sociale și de ocupare a forței de muncă ale unei tranziții juste către neutralitatea climatică.
 
Potrivit eurodeputatului, Guvernul României a luat deja o serie de măsuri pentru a evita sărăcia energetică a cetățenilor.
 
-Noua lege a consumatorului vulnerabil definește consumatorul vulnerabil drept persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.
Legea, care se aplică de la 1 noiembrie, introduce schema de ajutoare pentru încălzire, mecanisme importante de diminuare a sărăciei energetice:
• ajutor pentru încălzirea locuinței;
• ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
• ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
• ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.
Toți clienții casnici ce fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili de energie pot solicita suspendarea, pe o perioadă de cel mult șase luni, a obligației de plată a facturilor la electricitate sau gaze.
Pe lângă ajutorul de încălzire și suplimentul de energie pe care le pot primi prin această lege, consumatorii vulnerabili vor putea să beneficieze și de compensarea facturilor la energie, desigur, cu respectarea limitelor maxime de consum.
Legea privind plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz pe perioada iernii introduce măsurile următoare de sprijin pentru clienții casnici:
• compensarea facturilor la energie electrică la max. 0,291 lei/kWh pentru un consum de până la 1500 de kW. Se estimează numărul de beneficiari la 6 milioane de gospodării, adică aproape 15 milioane de cetățeni.
• compensarea facturilor de gaze naturale de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul gospodăriei care consumă până la 1000 metri cubi de gaz. Schema de compensare se aplică și în cazul imobilelor cu centrală de bloc. 2,2 milioane de gospodării conectate la rețeaua de gaze, adică peste 65% din totalul populației conectate la rețeaua de gaze, vor beneficia de această măsură de sprijin.
• plafonarea prețului final facturat al energiei electrice la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh.
• plafonarea prețului final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
Locuitorii satelor izolate din Munții Apuseni și în Rezervația Delta Dunării beneficiază de o reducere cu 50% a prețului final al energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice aferent contractului de furnizare încheiat.
-De la 1 decembrie se aplică o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de lemn de foc (trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri) pentru cetățeni, dar și pentru școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentDâmbovița: Un șofer care a intrat cu TIR-ul într-un gard. a fost transportat de urgență la spital
Articolul următorVIDEO | Realitatea dramatică a bunicilor care au clădit țara. Reportaj cutremurător din România uitată