Europarlamentarul Dan Motreanu consideră că o Uniune Europeană puternică în materie de securitate și apărare va întări Alianța cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, în cadrul NATO.

„Statele UE au aprobat în Consiliu concluzii prin care își afirmă hotărârea de a merge mai departe în ceea ce privește punerea în aplicare a agendei UE de securitate și apărare, cu scopul de a permite Uniunii să îImagineși asume o responsabilitate sporită cu privire la propria securitate.
Concluziile subliniază importanța consolidării inițiativelor UE în domeniul apărării, cum ar fi cooperarea structurată permanentă (PESCO) și Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), și a altor inițiative precum Planul de acțiune privind sinergiile dintre industria civilă, industria de apărare și industria spațială, asigurând în același timp coerența în ceea ce privește recurgerea la diferitele instrumente.
Este subliniată foarte clar și necesitatea de a spori mai mult reziliența și capacitatea UE de a contracara amenințările hibride, pe care Peter R. Masour, istoric militar, le definește ca: „ un conflict care implică o combinație de forțe militare convenționale și neregulate: insurgenți, gherilă și teroriști, care pot include atât actori statali, cât și actori nestatali, cu scopul atingerii unui obiectiv politic”, susține Motreanu.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentBilanț coronavirus 17 mai: 392 de cazuri noi, cel mai mic număr de la începutul anului
Articolul următorCe se află în spatele „execuției” lui Vanghelie. Cine îl protejează pe Geoană – Culisele statului paralel, ora 18