Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit sâmbătă, 2 august, în urma confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în 2 gospodării din comuna dâmbovițeană Poiana.
Autoritățile s-au întâlnit în scopul  doptării planurilor de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere.
„Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.
În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localității.
Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.
Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.
Articolul precedentAnsamblul Brâncovenesc de la Potlogi este gazda taberei internaționale de pictură „Vasile Blendea”
Articolul următorFIERARII – Teatru de comedie în rolul și regia lui Horațiu Mălăele la Potlogi