Miercuri, 20 martie 2019, începând cu ora 14:00, în corpul D al Școlii Doctorale a Universității „Valahia” din Târgoviște, Centrul de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu” organizează prezentarea de carte și dezbaterea cu tema „Documentele reeducării”, inspirată din chiar titlul lucrării editate de istoricul Mircea Stănescu.

Apărută în două volume la Editura Vicovia din Bacău, lucrarea este menită „să grupeze mărturii ale victimelor și relatări ale actorilor regimului comunist implicați în acea acțiune.” Editorul lucrării mărturisea că <<termenul „reeducare este o vocabula a „limbii de lemn“, care are ca scop sa acopere o realitate teribila.

Astfel, „reeducarea” de „tip Pitesti” a constat într-o tentativa a puterii comuniste de a-si transforma opozantii – reali sau presupusi – în aderenti. Experimentul a fost pus în practica în anii 1949-1952 la închisoarea din Pitesti si în alte cinci locuri de detentie, si are un precedent: reeducarea de la Suceava.

Volumul de fata contine documente din Arhiva CNSAS (fosta a Securitatii) si este primul dintre cele doua proiectate sa grupeze marturii ale victimelor si relatari ale actorilor regimului comunist implicati în acea actiune>>.

La prezentarea de carte de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște vor lua parte profesori universitari, cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenți iar invitația noastră se adresează tuturor celor interesați să împărtășească cu editorul propria grilă de înțelegere și interpretare a unui trecut care este mult prea recent pentru a nu dori să-l cunoaștem cu adevărat.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentPrimăria Brănești a blocat acccesul pe puntea pietonală de pe care a căzut un bărbat
Articolul următorO femeie a fost spulberată de o motocicletă, după ce a traversat neregulamentar, la Titu