Domeniul schiabil din zona Bucegilor dâmbovițeni ar putea prinde viață cu ajutorul unuia dintre cei mai mari jucători în domeniu din Europa. Firma Supersnow cu sedii în Polonia și Austria este o companie care proiectează și produce sisteme complexe de zăpadă și ar putea pune umărul la dezvoltarea Stațiunii Padina – Peștera.

Timp de aproape 20 de ani, polonezii au construit pârtii în cele mai importante stațiuni de schi în majoritatea țărilor europene, precum și în Asia, America de Sud sau America de Nord, potrivit siteului companiei.

Polonezii au inclusiv o filială în Roppen, în Alpii austrieci, acolo unde există un centru modern de distribuție și depozitare, un punct în rețeaua de infrastructură și logistică și, mai presus de toate, o bază de servicii Supersnow.

Supersnow a creat sisteme pentru pârtiile de schi în peste 30 de țări din întreaga lume, 125 de pârtii funcționând pe infrastructura creată de firma de Polonia.

Străinii se laudă că pun la dizpoziție clienților proiecte complexe, tunuri de zăpadă, brațe speciale pentru tunuruile de zăpadă, sisteme informatice pentru gestionarea zăpezii, rezervoare de retenție pentru stațiunile cu probleme de admisie a apei, dar și sisteme complexe de asigurare a zăpezii pe vreme cu temperaturi ridicate.

Specialiști în domeniul dezvoltării domeniului schiabil din Polonia au discutat cu autoritățile din Dâmbovița despre posibilitatea investirii în construcția de pârtii în Munții Bucegi.

Întâlnirea a fost organizată în contextul dorinței de dezvoltare a zonei montane dâmbovițene, Padina – Peștera, care anul trecut a fost recunoscută ca stațiune turistică de interes național și vine după ce conducerea CJD s-a întâlnit ieri cu specialiști din cadrul Facultății de Business și Turism a Academiei de Studii Economice București, cu care se dorește încheierea unui parteneriat ce va avea ca finalitate punerea la punct a unei strategii de dezvoltare turistică.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a precizat că prioritatea administrației județene o reprezintă dezvoltarea integrată a zonei montane dâmbovițene, ceea ce presupune inclusiv amenajarea de parcări, drumuri de acces și pârtii de nivel european.

„Proiectul este unul de amploare și va presupune fazarea, în funcție de anvelopa financiară, prioritară rămânând însă înființarea pârtiei de schi, dar și conectarea zonei la utilități, apă potabilă și energie electrică”, a precizat Oprea.

Staţiunea Padina – Peştera, declarată recent staţiune de interes naţional, are toate şansele să devină un punct de atracţie pentru turişti, dar şi cea mai mare staţiune de schi din România. Amplasată în comuna Moroeni din judeţul Dâmboviţa, Padina – Peştera va atrage sute de mii de turişti pe an, spun autorităţile. Drumul până în inima Bucegilor este asfaltat, iar cei responsabili de dezvoltarea zonei lucrează deja la proiecte importante.

Potrivit autorităţilor, în acest moment sunt în lucru două proiectele: cel de iluminat şi cel de realizare a aducţiunii de apă, însă primele măsuri vor fi luate în privinţa campării haotice în Platoul Padina şi în privinţa gunoaielor.

De asemenea, camparea se va face la Campingul Zănoaga. Primăria Moroeni va ceda un teren pentru extinderea campingului cu titlu gratuit spre Consiliul Judeţean, în suprafaţă de 10.000 de mp. Parcarea va fi în mai multe zone în Padina. Pe Platoul Padina va fi una, o altă parcare va fi realizată aproape de Horoabele şi încă una lângă Mănăstirea Peştera.

alte trei proiecte au fost depuse la Ministerul Turismului. Este vorba de pârtii de schi, patru parcări mari cu toalete publice în zona de la piciorul Babelor şi în zona telecabinei, dar şi o clădire în care să funcţioneze Poliţia, Jandarmeria şi Pompierii.

Terenurile necesare pentru pârtiile de schi au fost expropriate şi plătite.

Deocamdată în zonă nu sunt sufuciente locuri de cazare, nu există canalizare, salubrizarea lasă de dorit, iar drumul este asfaltat doar pe o parte a Bucegilor (DJ 713 – Transbucegi), nu şi pe DJ 714 (pe la Sanatoriul Moroeni). Peste 10 ani însă, cei responsabili de dezvoltarea turismului în această parte a munţilor Bucegi spun că totul va arăta altfel.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentCopil de șapte ani accidentat de o căruță folosită la transport ilegal de material lemnos
Articolul următorExplozie urmată de incendiu, la Răcari. O persoană a ajuns la spital