Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Dâmbovița. În momentul de față autoritățile par depășite de viteza cu care apar noile focare. La Ghimpați, în Dâmbovița, s-a luat măsura uciderii preventive a tuturor porcilor, de o stradă, pentru a preveni răspândirea bolii.

Lupta cu virusul PPA pare pierdută și în Dâmbovița. Orice contabilizare a focarelor este valabilă maximă câteva zile. Autoritățile convoacă, odată la câteva zile, Centrul  Local de Combatere a Bolilor pentru a stabili măsurile ce se impun, după ce rezulatate de laborator confirmă apariția virusului de PPA în noi locații.

Cea mai recentă confirmare de noi focare a fost făcută astăzi. 13 august 2019.

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 13.08.2019, ora  10.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, și anume:

  • Oraș Răcari, Sat Ghimpați: 1 gospodărie;
  • Sat Poroinica, Comuna Mătăsaru, 1 gospodărie.

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii preventive a porcinelor din gospodăriile situate pe strada Dămăroaia, sat Ghimpaţi, oraş Răcari.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție și efectuarea de acțiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița,  în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul celor două localități.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.”

Se precizează într-un comunicat de presă al Prefecturii Dâmbovița.

La data de 8 august, statistica arăta în felul următor la nivelul întregii țări: (detalii aici, www.realitateadedambovita.net)

Articolul precedentFoto| Mobilizare generală pentru un accident petrecut la Picior de Munte.
Articolul următorLucrări pe Autostrada București – Pitești