Au trecut exact 30 de ani de la momentul când ( în 25 decembrie 1989, ora 14.45) soții Ceușescu erau executați,în urma unui proces sumar, de un pluton de execuție format din militari. S-a întâmplat la Târgoviște, în timpul Revoluției din 1989. Pe locul unității militare ,unde a avut loc procesul și execuția, se află acum un muzeu, ce poate fi vizitat.

Imagine

În data de 25 decembrie 1989, în urma unui proces rapid, ce a fost catalogat ulterior ca un „fals proces”, instanța contituită adhoc, la momentul respectiv, i-a condamnat pe soții Ceușescu la moarte, printre altele pentru crime împotriva poporului român. Sentința a fost pusă în aplicare imediat, în incinta unității militare, unde a avut loc și procesul, cei doi fiind mitraliați, de un grup de parașutiști , în fața unui zid din cadrul unității miltare târgoviștene (unitatea militară de la gară, cum era cunoscută de târgovișteni UM 01417).

Imagine

Unitatea militară nu mai există, la momentul actual, iar pe locul unde a avut loc execuția soților Ceușescu, se află un muzeu (în una dintre clădirile ce faceau parte din fost unitate militară). Muzeul poartă denumirea :

Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”

Muzeul face parte din complexul NAŢIONAL MUZEAL”CURTEA DOMNEASCĂ” TÂRGOVIŞTE.

Imagine

În această perioadă (23 decembrie 2019-5 ianuarie 2020) acesta poate fi vizitat după programul: 08.00 – 16.00, ultimul vizitator intră la ora 15.30, după cum anunță autoritățile dâmbovițene(muzeul se află situat pe Bulevardul „Carol I”, din Târgoviște, în apropierea gării orașului).

Articolul precedentTradiții, obiceiuri, superstiții de Crăciun, la români
Articolul următorCarambol auto la Târgoviște, în ziua de Crăciun. Două persoane accidentate.