Premieră în penitenciarele din Românie. Un aparat de scanare corporală, de mici dimensiuni, a fost achiziționat de Penitenciarul Mărgineni (județul Dâmbovița). Aparatul va putea detecta telefoanele mobile sau obiectele metalice, de mici dimensiuni, ce erau introduse, până acum, ilegal în penitenitenciare, folosindu-se părți ale corpului uman.

Imagine

Aparatul a fost pus în funcțiune începând cu data de 11 decembrie și, după cum precizează cei de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Penitenciarul de la Mărgineni este primul nu doar din România, ci din Europa, ce a fost dotat cu un astfel de aparat.

Imagine

Sursa fotoANP

Aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice și nemetalice care sunt fie staționare, fie în mișcare, în diferitele cavități ale corpului. Procedura de screening este eficientă și durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului. Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicații negative asupra copilului nenăscut, precum și nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker.

Imagine

Scanerul a fost achiziționat din veniturile proprii obținute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administrației penitenciare care, la acest moment, deține un astfel de dispozitiv. Potrivit susținerilor personalului responsabil cu livrarea și instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziționat și utilizat în Europa.

La momentul de față (26 decembrie 2019) la Penitenciarul Mărgineni (localitatea I.L.Caragiale, județul Dâmbovița) sunt încarcerate 486 de persoane. În total, la nivel național, în sistemul penitenciar românesc, în data de 26 decembrie era încarcerate 20550 de persoane.

Articolul precedentFără coduri și fără zăpadă, până la Revelion, în Dâmbovița. Vezi prognoza meteo
Articolul următorTrei persoane rănite în urma unei coliziuni auto, la Corbii Mari