Memorialul Nicolae Grigorescu, a fost inaugurat, miercuri, 15 mai, la Potlogi, în satul Pitaru, în prezența mai multor reprezentanți ai autorităților locale, dar și parlametnari.

Edificiul inaugurat a fost început în anul Centenar, într-o locație despre care se presupune că a aparținut familiei Grigorescu și a avut ca model una dintre picturile artistului plastic, care înfățișa casa în care acesta a locuit la Câmpina.

”Felicit pentru inițiativă, pe primar, consiliul local, consilierii și pe toți cei care v-ați implicat în materializarea acestei idei, al cărei drum îl cunosc, încă de la început. Cred că este o dovadă de responsabilitate, o dovadă de recunoaștere a valorilor pe care acest popor le-a dat; eu cred că noi, dâmbovițenii, trebuie să fim mândri de faptul că județul Dâmbovița, localitatea Pitaru, aflată în comuna Potlogi a dat nu doar României, ci și Europei și culturii universale un artist de talia lui Nicolae Grigorescu. Faptul că v-ați gândit să facem o casă memorială aici este un lucru benefic și o dovadă a faptului că actul cultural este la el acasă nu doar în localitățile urbane, ci trebuie valorizat și în mediul rural. Este încă un obiectiv pe care îl putem pune pe harta turistică a județului Dâmbovița”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea

La inaugurare au mai participat ministrul energiei Anton Anton, parlamentari dâmbovițeni, academicianul Eugen Simion, profesorul de etnologie și folclor Silviu Angelescu, interpretul de muzică populară Grigore Leșe, muzeograful Alina Apostol, din cadrul Muzeului Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina, profesorul universitar Gheorghe Bârlea, reprezentanți ai Ministerului Culturii, primari dâmbovițeni.

Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, Potlogi – d. 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

La vârsta de doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani.

Nicolae s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier. Aceeași manieră poate să fie văzută și în lucrările de factură târzie în care artistul a ajuns la perfecțiuni ale genului. El a folosit în toate acestea stilul retoric și primitiv al primilor pictori de șevalet, încadrându-se în acest fel în stilul picturii neoclasice care era promovat de noile școli de pictură bisericească care apăruseră în Țara Românească.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878) împreună cu Sava Henția, Carol Popp de Szathmári și G.D. Mirea. A însoțit armata română în calitate de „pictor de front”, realizând la fața locului în luptele de la Grivița și Rahova desene și schițe, care au stat la baza unor mari compoziții.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentPiața unică digitală: începând cu 15 mai, apeluri mai ieftine către alte țări din UE
Articolul următorHoțul de 80 de ani, care a furat portofelul unul cadru medical din Spitalul Județean, este recidivist