La Târgoviște a avut loc, în această dimineață o sărbătoare unică în România. Comunitatea bulgară, din cartierul Matei Voievod, din Târgoviște, a sărbătorit „Tudorița” sau „Paștele cailor”, ziua când grădinarul și ajutorul său de nădejde, calul, primesc deopotrivă binecuvântarea preotului, pentru a fi sănătoși în anul ce începe cu prima zi de primăvară.
Obiceiul tradițional al comunității bulgare este unicat în România, bulgarii, denumiți „sârbi” de populația majoritară românească, din Târgoviște, spun că îl păstrează încă de când au venit pe aceste meleaguri, din Bulgaria natală.
Acest obicei se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paştele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează.
După slujba religioasă, femeile oferă bărbatului „konceta” (căluţi din aluat de pâine), iar acesta împarte pâinica în două părţi egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de către cal, pentru a întări, astfel, legătura dintre ei.
Imediat după slujba religioasă, se organizează „Parada Cailor” și întreceri hipice, cele mai apreciate fiind cele de frumusețe a cabalinelor și atelajelor. Întreaga comunitate bulgară participă la acest eveniment, fiind invitați, în fiecare an, oaspeți din Bulgaria.
Ziua de sărbătoare mai cuprinde , un spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale și un Spectacol de teatru pentru copii – Teatrul „Tony Bulandra” (Sala Matei-Voievod).
Întregul eveniment este organizat de Asociația bulgarilor târgovișteni „Zaedno” (traducere -„Astăzi”).
Foto articol– Asociația „Zaedno”