Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi,14 aprilie, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.

Klaus Iohannis: „În pofida restricțiilor fără precendent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale încetinirii epidemiei la nivel global. NUmărul cazurilor crește zilnic în ritm alert. Ne confruntăm cu o epidemie greu de controlat. Fără aceste măsuri de izolare, ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor. Este tocmai scenariul negru pe care ne-am propus să-l evităm. Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a condițiilor în perioada următoare ar duce la o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede.

Nu putem permite niciun pas înapoi, pentru că aveam de a face cu o răspândire extracomunitare. Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență. Școlile rămân închise și se suspendă toate acitivitățile didactice care necesită prezența fizică. Vom asigura în continuare securitatea alimentară. Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamnente, alimente și la utilități de bază. Am adăugat în decret o prevedere în cazul scăderii prețurilor la utilități, asta să se vadă și în factura românilor.

Decretul menționează explicit și posibilitatea ca perioada stării de urgență ca managementul spitalelor civile să fie asigurat de personal militar. În această perioadă este interzisă suspendarea programului centrelor pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele cu abilități și a altor centre dedicate ocrotirii persoanelor vulnerabile. În justiție, doar procesele urgente.

Furnizorii de comunicații elecronice au obligația de a evita întreruperile în rețelele de comunicații. Fiecare dintre noi suntem datori să punem umărul la trecerea peste acea grea încercare a întregii omeniri. Sunt măsuri care ne afectează temporar o parte dintre drepturi și libertăți, dar care ne salvează vieți. Orice pas făcut dincolo de limitele acestei stpri de urgență poate însemna îmbolnăvire. 346 de oameni au pierdut bătălia cu acest virus nemilos. Vreau să transmit condoleanțe familiilor afectate. Criza aceasta nu poate fi depășită decât împreună.

Guvernul Orban a adoptat deja măsuri economice pentru reconstrucția României. Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuarea proceselor de infrastrucutră, de continuarea digitalizării, de reconversie profesională. Guvernul Orban va pregăti și implementa aceste măsuri. Doar uniți putem trece cu bine pe această perioadă dificilă.

A declarat președintele Klaus Iohannis.

Articolul precedent246 noi cazuri de coronavirus în România în ultimele 24 de ore. În Dâmbovița totalul rămâne de 31 de cazuri confirmate
Articolul următor(video) Probleme la Târgoviște, în timpul codului galben de vânt. Pompierii au intervenit pentru fixarea unor elemente de acoperiș, la un bloc