Situația fără precedent înregistrată la momentul actual în România în ceea ce privește pesta porcină africană a dus la luarea unor măsuri extreme. Toți porcii mistreți, de pe fondurile de vânătoare, adiacente zonelor unde există focare de PPA, vor fi eutanasiați.

Măsurile excepționale adoptate de către CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență) au fost comunicate de către directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea. Acesta a amintit deciziile luate la nivel național, în cadrul unei ședinte de consiliu local, ce a avut loc la Răcari, localitate dâmbovițeană în care virusul de PPA este înregistrat în patru focare, la momentul actual.

FotoSandu Tolea, director DSVSA Dâmbovița

Sandu Tolea a spus că: „În cadrul CNSSU s-a hotărât uciderea tuturor mistreților de pe fondurile de vânătoare, apropiate de locurile unde există focare de PPA (la porcii domestici). Acțiunea va demara de luni (29 iulie 2019). La fața locului se va testa fiecare animal ucis. La cei la care va fi confirmat virusul PPA se va proceda la îngroparea de urgență a acestora, iar cei care nu sunt infestați vor fi lăsați la dispoziția proprietarilor de teren, unde au fost uciși, pentru a valorifica carnea.”

În momentul de față, situația este fără precedent în sensul în care în România evoluția bolii (PPA) este extrem de rapidă, iar mortalitatea, dintr-o zonă infestată de virus, este de 100%. Tot Tolea a mai spus că există o pădure în județul Ilfov, în apropiere de Răcari (zonă unde virusul de PPA este confirmat în patru locuri, la porcii domestici) unde la momentul actual (27 iulie 2019) există câteva zeci de porci mistreți morți.

În județul Teleorman, tot într-o zonă de pădure, ce nu a fost precizată, cu ajutorul unei drone au fost filmați peste 500 de porci mistreți morți. În zonă, din cauza inundațiilor ,nu se poate ajunge momentan, pentru îndepărtarea cadavrelor de porci mistreți. Virusul PPA poate fi răspândit chiar și prin intermediul rumegușului adus din pădure, de către om, situație ce a fost semnalată în Dâmbovița, la unul dintre focarele existente în acest moment.

Virusul PPA nu afectează omul dar animale ( porcii domestici și mistreți) odată ce au contactat boala (hemoragii puternice, la nivel de splină, stomac, intestine, ganglioni) mortalitatea este de 100%, chiar în decurs de câteva ore.

Articolul precedentAccident de muncă la o societate comercială din Dâmbovița
Articolul următorCSM Târgoviște a transferat o rusoaică, la echipa de volei fete