Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii,  a declarat că România nu ar trebui să se teamă de o eventuală criză alimentară. Intervenția acestuia vine după ce românii au început să golească rafturile din magazine de teama scumpirilor, dar și din cauza evenimentelor incerte.

„Din punctul meu de vedere nu e motiv de îngrijorare. La Ministerul Agriculturii avem analiza zilnică a stocurilor și a felului în care se realizează aprovizionarea cu alimente. Nu există motive de îngrijorare”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Acesta a declarat că este necesar să fie analizată situația țărilor care exportă cele mai multe cereale, dar și a celor care au oprit exporturile, pentru că aceste cauze sunt diverse:

„Producem mai multe decât consumăm în țară și trebuie să analizăm aceste lucruri într-o conjunctură mai amplă. Țările care au interzis exportul, nu l-au interzis de tot (…) Ungaria, față de România, nu-și produce necesarul de cereale. Ucraina este supusă unor agresiuni și continuă să exporte cereale, pentru că are surplus de producție”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a mai spus că România nu are cum să se confrunte cu o criză alimentară sau cu o criză de ulei, chiar dacă magazinele au fost golite. Totodată, acesta susține că dacă se vor lua măsurile corecte, țara noastră ar putea deveni prima în topul exporturilor de ulei din Europa, având în vedere conflictul din Ucraina.

„Bineînțeles, orice criză poate naște noi oportunități și dacă cele două milioane de tone în plus sunt procesate în România, noi putem deveni lideri în asigurarea pieței uleiului de floarea soarelui în Uniunea Europeană.

Acest lucru l-am avut în vedere înainte de agresiunea Rusiei în Ucraina, pentru că am elaborat la Ministerul Agriculturii strategia viitoare a României în materie de agricultură și industrie alimentară și am prevăzut sume consistente pentru înființarea de fabrici de procesare, astfel încât să dăm valoare adăugată produselor din România și materiile prime să fie procesate în România”, a mai transmis Chesnoiu.

Articolul precedentÎncep controalele la distribuitorii de ulei care au mărit preţurile: „Triplările și dublările de preţuri nu au niciun fel de justificare economică”
Articolul următorDâmboviţa. 33 percheziții la persoane bănuite de trafic de persoane, proxenetism, camătă şi şantaj