Tudor Vladimirescu a fost omorât noaptea, la marginea orașului Târgoviște, pe 27 mai. Neamunit Târgoviște a ținut să îi aducă un omagiu lui Tudor Vladimirescu şi soldaţilor săi masacraţi la Târgoviște de către eterişti.
„Tudor Vladimirescu a fost omorât noaptea, la marginea orașului Târgoviște, sub geana dealului de sub care priveghează mănăstirea cu rămășițele pământești ale lui Mihai. Călăii au fost 3 ostași care nu stătuseră niciodată în fața dușmanului. Îl ciocâltiră cu iataganele la ceasuri de noapte, când fac isprăvi tâlharii, în ziua de 27 mai 1821. Țăranul acesta, Tudor, făcuse un mare păcat. Voise ca în țara lui să aibă parte de fericire și putere săracii neamului românesc”, Nicolae Iorga.
În zorii zilei de 27 mai 1821, la marginea Târgoviştei, a fost asasinat Tudor Vladimirescu (conducătorul Revoluţiei de la 1821 din Ţara Românească, „ţăranul care – conform spuselor lui Nicolae Iorga – făcuse într-adevăr un mare păcat: voise ca în ţara lui să aibă parte de fericire şi de putere săracii neamului”).
El a fost arestat în urma unui complot eterist, pregătit cu minuţiozitate de Alexandru Ipsilanti, nemulţumit de faptul că acesta nu a fost de acord cu pătrunderea sa în Ţara Românească şi nici nu a aderat la mişcarea eteristă.
Iniţial, Ipsilanti a urmărit să treacă prin Principatele Române şi, cu sprijinul unor forţe din sud-estul Europei, să mute lupta de eliberare greacă pe pământul strămoşilor săi.
Doar că armata eteristă şi-a început marşul spre sud, spre Ţara Românească, pe drumul ocolit al Romanului, cu foarte mare încetineală, părăsind gândul de a trece Dunărea. Din desfăşurarea şi înaintarea marşului, nu putea să nu se constate o modificare a planului (în plus pe unde treceau, trupele eteriste jefuiau tot în cale).
Astfel, la aflarea veştii, Tudor a plecat spre Bucureşti unde şi-a aşezat tabăra la Cotroceni, în vreme ce Ipsilanti s-a instalat şi el cu oamenii săi la Colentina. De aici, eteriştii vor merge spre Târgovişte, considerând locul mai sigur decât Bucureştiul, în cazul unei intervenţii otomane. Înainte însă, Ipsilanti a avut o întrevedere cu Tudor care i-a declarat: „…Scopul dumneavoastră e cu totul contrar celui urmărit de mine… Locul dumneavoastră nu este aici. Plecaţi, treceţi Dunărea…”
Articolul precedentAccident pe DN 7, la Gulia. Un pieton a fost lovit de o mașină
Articolul următorSe deschide ștrandul de la Complexul Turistic de Natație!