Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează sâmbătă, 14 mai 2022, a XVIII-a ediţie a evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”.

Pe această cale, publicul este invitat să descopere expozițiile muzeelor într-un mod inedit, făcând o plimbare nocturnă prin istoria și arta judeţului Dâmboviţa.

Astfel, în intervalul orar 18:00 – 24:00, dâmboviţenii și nu doar ei sunt invitați să viziteze, gratuit, atât expoziţiile permanente ale muzeelor cât şi pe cele temporare:

Expoziţia de pictură „Paftale cu povești” a artistei și restauratoarei Irina Predescu-Rion, găzduită de Muzeul de Istorie din Târgoviște;

Expoziția de artă „Acuarelă Eugen Măcinic – En plein air”, găzduită de Muzeul de Artă din Târgoviște;

Expoziţia de pictură „ICHTHYS” a artistei și scriitoarei Floarea Țuțuianu – Muzeul de Artă;

Expoziția „Arta restaurării” – Muzeul de Istorie din Târgoviște;

Expoziția aniversară „Semicentenarul inaugurării Casei Atelier „Gabriel Popescu” din comuna Vulcana-Pandele;

Pe lângă vizitarea expozițiilor, pentru publicul prezent vor fi organizate și următoarele evenimente:

Concert de muzică clasică susţinut de tinerele interprete, absolvente ale Universității Naționale de Muzică București: Camelia Cuzub, Alexandra Dracea, Codruța Poșchină și Grațiela Solomon, ce vor fi acompaniate de pianista Marina Bratu. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, începând cu ora 21:00.

Spectacol de muzică susţinut de elevii Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” Târgovişte, prof. coordonator Ioana Hrior, ce va avea loc la Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, începând cu ora 20:30.

 „Moment poetic – Floarea Țuțuianu”. În cadrul expoziţiei de pictură „ICHTHYS”, artista și scriitoarea Floarea Țuțuianu va recita poeme din cel mai recent volum de poezii „Corp de literă”, eveniment găzduit de Muzeul de Artă din Târgoviște, în intervalul orar 19:30 – 22:00.

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment sunt: Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești (accesul se va face numai prin intrarea dinspre Aleea Coconilor), Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, Casa Atelier „Gheorghe Petraşcu”, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul „Casa Romanţei”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc Potlogi și Casa Atelier „Gabriel Popescu” din localitatea Vulcana-Pandele.

Fiind în proces de restaurare, Curtea Domnească nu va fi deschisă publicului, însă se poate vizita – cu acces doar din Aleea Coconilor, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.

„Noaptea Muzeelor” este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual.

Partenerul evenimentului este Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (organizaţie în cadrul căreia Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște este membru fondator) coordonează organizarea și promovarea evenimentului în România, în calitate de partener oficial al acestuia la nivel internațional.

 

Publicitate

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedent„Legile puterii”: Războiul lui Putin, bătălia dintre viață și moarte – VIDEO
Articolul următorLovitură pentru Sorin Oprescu! A fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare