Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit miercuri, 24 iulie, la ora 10.00,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Lunguleţu, sat Lungulețu.
Acesta este al doilea focar de pestă porcină din Lugulețu, autoritățile instituind deja filtrede protecție.
„A fost adoptat, în cadrul ședinței, planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli, a fost aprobată decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și s-au stabilit zonele de restricție în jurul focarului. Totodată, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, fiind plasați sub observație sanitară veterinară toți porcii de la nivelul localității, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.
Autoritățile solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia.
„Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se mai arată în document.
Pesta porcină africană mai este confirmată, la acest moment, în alte 6 localități din Dâmbovița. Este vorba de localitățile Niculești (sat Movila), Lungulețu, Răzvad, Runcu, Răcari și Butimanu.
Articolul precedentLocuitorii din Moreni și Târgoviște or rămâne fără apă, astăzi
Articolul următorFOTO| Incendiu la un magazin din Tărtășești