Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Dâmbovița. Este vorba desprea localitatea Petrești, comuna Corbii Mari. S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată. În județul Dâmbovița, conform autorităților, sunt doar trei focare active de PPA, în momentul de față.
Noul focar de PPA a fost confirmat astăzi, 23 octombrie 2019. Conform Prefecturii Dâmbovița:
„Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 23.10.2019, ora 11.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Petrești-comuna Corbii Mari, în scopul adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.
Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localității. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarului.
Precizăm că în colaborare cu Instituția Prefectului-județul Argeș vor fi luate toate măsurile ce se impun pentru a preveni răspândirea virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița.”
Statistici naționale PPA
Anunțul colaborării cu autoritățile din Argeș vine ca urmare a apariției și în județul vecin a unui nou focar de PPA (detalii aici www.realitateadedambovita.net), lucru ce a presupus extidenderea unei arii de protecție și la localități din Dâmbovița.
Conform Prefecturii Dâmbovița, la momentul actual,„în județul Dâmbovița, pesta porcină africană la porcul domestic a fost confirmată în 24 de localități însumând 44 de focare, din care 41 de focare stinse(în 22 localități) și 3 active(în 2 localități). La mistreți, au fost înregistrate 7 cazuri de pestă porcină africană pe raza a 7 fonduri de vânătoare”.
La nivel național ANSVA anunță (ultima actualizare din data de 10 octombrie 2019) că virusul PPA „evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți.”
Tot conform ANSVA (10 octombrie 2019) în Județul Dâmbovița existau 39 de focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială) și 39 de cazuri la mistreți. Deci nu doar trei cazuri, după cum anunță autoritățile din Dâmbovița (în data de 23 octombrie), singura concluzie logică fiind că între timp (13 zile) au fost stinse în Dâmbovița, 36 de focare de PPA. Lucru totuși puțin probabil.