O tânără din Dâmbovița, paralizată, este umilită de primarul unei comune din Galaţi. Primarul i-a interzis să se mute în localitate: „Nu primim persoane cu dizabilităţi!”

Situaţia discriminatorie are loc în comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi. Primarul se numeşte Ionel Boghiu, iar tânăra prinsă în acest vârtej birocratic absurd şi ilegal este Mihaela Porumbaru. Explicaţia oferită de edil este halucinantă: „Nu putem accepta persoane din alte localităţi decât cele care locuiesc deja pe raza comunei, pentru a le plăti de la bugetul local indemnizaţii sau alte beneficii sociale”.

Viaţa tinerei Mihaela Florica Porumbaru (22 ani) pare, în întregime, parcă desprinsă dintr-un film dramatic. Născută cu probleme medicale şi abandonată într-un orfelinat, ea nu a putut să meargă niciodată, fiind prizoniera scaunului cu rotile.

Nu şi-a cunoscut părinţii (care locuiau în Dâmboviţa în momentul naşterii ei), nu ştie dacă aceştia mai trăiesc, iar în primii 18 ani de viaţă a locuit în mai multe centre sociale din Târgovişte şi Iaşi (unde a absolvit liceul), după care, în 2014, s-a pomenit că trebuie să se descurce singură.

Dat fiind că are nevoie permanentă de însoţitor (asistent personal el persoanei cu handicap), fata a fost ajutată o vreme de un văr, însă acesta s-a mutat din ţară, aşa că ea a rămas din nou a nimănui.

Norocul ei s-a numit Asociaţia Bunul Samaritean, care i-a oferit, cu forme legale (un contract de comodat) un spaţiu de locuit şi toate cele necesare în centrul social pe care-l are în comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi.

Citește întreaga poveste, în Adevărul

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentHaine noi și moderne pentru sportivii și antrenorii de la CS Târgoviște
Articolul următorPrimăria Municipiului Moreni le dă morenarilor internet gratuit