Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Dâmbovița. Este vorba de un focar descoperit în localitatea Perșinari. De această dată, autoritățile județene nu s-au mai obosit nici măcar să anunțe noul focar.

Imagine cu un caracter ilustrativ

Cum la nivelul județului Dâmbovița focarele de pestă porcină africană (PPA) apar cu o frecvență mai mult decât îngrijorătoare, probabil că autoritățile județene nici nu se mai obosesc să anunțe când este vorba de un singur nou focar descoperit. Așa s-a întâmplat și cu cel mai recent caz, de la Perșinari.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 17.08.2019,

ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, Comuna Perşinari: 1 gospodărie. În cadrul şedinţei, a fost adoptat planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”, precizează Prefectura Dâmboviţa. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie şi efectuarea de acţiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localităţii.

„Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, aceasta având un puternic impact la nivel economic şi social”, mai anunţă Prefectura Dâmboviţa, conform Libertatea.ro.

Foto– captură pagină internet DSVSA Dâmbovița

(cel mai recent anunț, privind PPA, din data de 22 iulie 2019)

Nici la nivel de DSVSA Dâmbovița anunțul cu noile focare de PPA nu sunt actualizate, ce mai recent anunț fiind din data de 22 iulie 2019. Între timp focarele noi apărute în județ se pare că sunt trecute sub tăcere.

Foto– captură pagină ANSVSA

(cea mai recentă statistică privind PPA-8 august 2019)

La nivel central, ANSVSA-ul procedează identic, cu toate că aici situația este ceva mai actuală, respectiv data de 8 august 2019. Cu toate acestea  cea mai recentă centralizarea a datelor (din 12 august nu apare postată pe site), cazurile, conform informațiilor, fiind mai multe, la ultima actualizare (nepublicată), cu aproape 200, față de statistica din data de 8 august.

Articolul precedentFoto| Spectacol de teatru în incinta Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi
Articolul următorSute de locuri de muncă disponibile, săptămâna aceasta, în Dâmbovița