Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, la o exploatație comercială de tip A, în satul Fierbinți din comuna Șelaru.

UPDATE: De asemenea, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

„Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, de pe raza judeţului. DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, se arată într-un comunicat al DSVSA Dâmboviţa.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
ȘTIREA INIȚIALĂ:

Centrul local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 15 decembrrie, ora 08.30, pentru a adopta măsurile necesare prevenirii și răspândirii virusului PPA.

A fost emisă decizia de ucidere a celor 61 de porcine din exploatația comercială afectată, precum și decizii de ecarisare alternativă și de instituire a zonelor de restricție.

„Reamintim cetățenilor că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată precizăm că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar cu un puternic impact la nivel economic și social”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.

Articolul precedentAccident pe DN 71. Două victime rănite ușor
Articolul următorFoto-video| Condiții dificile de trafic, în zona montană dâmbovițeană