Pe fondul încălzirii accentuate a vremii din ultima perioadă, unii cetățeni au demarat activitățile de igienizare a terenurilor.

Îngrijorător este, spun pompierii, că această activitate se realizează prin arderea resturilor vegetale, a vegetației uscate și a miriștilor, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.

Nu contează faptul că flăcările se propagă cu viteză foarte mare la vecinătăţi, punând în pericol gospodăriile din apropiere sau că suprafaţa incendiată se află în apropierea pădurii, existând riscul extinderii incendiului la fondul forestier. Pur şi simplu, aceste persoane dau foc şi părăsesc locul respectiv, fără a mai supraveghea arderea sau a se gândi la consecinţe.

„Numai în ultimele două zile, echipajele de pompieri dâmbovițeni au fost solicitate și au intervenit la 52 de incendii de vegetație care au afectat peste 60 ha. În două situații, flăcările provenite de la vegetația care ardea în vecinătate, au distrus o rulotă în comuna Aninoasa și acoperișul unei locuințe în orașul Puicoasa. Având în vedere creşterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie din ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel către cetățenii dâmboviţeni să limiteze aceste activități”, se arată într-un comunicat al ISU Dâmbovița.

Incendiile de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța cetățenilor şi a gospodăriilor acestora, afectând de multe ori și traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere, situaţii care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.

„Inspecţia de prevenire efectuează controale în teren pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, valoarea sancțiunii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei”, mai spun pompierii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REALITATEADEDAMBOVITA.NET pe FACEBOOK

Articolul precedentElevii de la Bălașa Doamna își expun caricaturile, la Biblioteca Județeană
Articolul următorDoliu la UVT. A murit profesorul Constantin Ghiță