Ministerul Finanțelor Publice și ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită.
Astfel, disponibilitățile banești existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfãșuratã de aceștia.
„Ridicarea mãsurilor de executare silitã prin poprire bancarã va fi realizatã cu operativitate, în timp real, având în vedere cã încetarea mãsurii de înființare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al A.N.A.F, pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit. Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintã și faptul cã nu mai este necesarã deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicãrii popririlor bancare”, se arată într-un comunicat al ANAF Dâmbovița.
ANAF și-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetãrii mãsurilor de executare silitã, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silitã.
„Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au ca prioritate, în relația cu contribuabilii, un amplu proiect care privește simplificarea, debirocratizarea și transparentizarea activitãților de încasare a debitelor acestora. Implementarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea înfiinþãrii și ridicãrii popririlor bancare, este una dintre mãsurile adoptate în cadrul acestui proiect”, mai arată ANAF.