OMV nu a venit în România în 2004, la privatizarea Petrom, ci în 2002! Este una dintre dezvăluirile făcute la ultima ediție a emisiunii „Culisele Statului Paralel”. Invitații Ancăi Alexandrescu au explicat cum s-a pus la cale privatizarea Petrom încă din anul 2002. 

OMV a ajuns în țara noastră în 2002, împreună cu Dinu Patriciu și cu fostul director general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. Ei au stabilit ca austriecii să cumpere 25% din Rompetrol, și au anunțat că următorul scop este Petrom.

„La sfârșitul lui 2002, consultații care erau pentru privatizarea Petrom au spus statului romăn: Domn\”e, împărțiți compania în trei. Producția, petrochimia și distribuția. Nu o vindeți toată, vindeți-o în bucăți”, a declarat jurnalistul Andrei Bădin.

„În 25 septembrie 2002, apare următoarea informație în ziar: Dinu Patriciu a rupt gura târgului cu OMV. Vorbim de o afacere complexa încheiată cu grupul austriac, Dinu Patriciu a refuzat să mediatizeze valoarea vânzării a 25% din acțiunile Rompetrol”, a declarat anca Alexandrescu.

După ce s-a finalizat vânzarea Petrom, Dinu Patriciu a ieșit și a anunțat că OMV iese de la Rompetrol și își recapătă cele 25%. Exista deja o legătură între OMV și Rompetrol. Omv a cumparat cei 25% in 2002, in 2004 a venit finalizarea, dar pana la finalizare a existat o intalnire.

„Încercarea OMV a fost făcută pe timpul guvernării lui Radu Vasile. El s-a întâlnit cu ei la Hotelul Ritz din Praga, a stat 15 minute. Când l-am întrebat de ce nu finalizezi o înțelegere cu ei, a zis: nu vând bijuteriile coroanei. Se refera la Sidex, CEC și Petrom. Într-un document din anul 2000 am găsit numele privatizării Petrom. Cine se ocupa de negociere din partea statului român cu Banca Mondială era Traian Băsescu. S-au rezervat niște camere, pentru Dan Ioan Popescu, Dinu Patriciu, Adrian Năstase și încă un oficial mai mic”, a declarat jurnalistul Marius Ghilezan.

Potrivit acestuia, în acea zi s-a negociat contractul, iar Dinu Patriciu a făcut cărțile.

OMV Petrom a anunţat, abia la finalul anului trecut, după 17 ani de așteptare, finalizarea majorării capitalului social, la 6,2 miliarde de lei. Compania şi-a majorat capitalul cu 566 de milioane lei, dar din suma totală, 120,6 milioane de lei reprezintă aportul statului român, prin Ministerul Energiei. A fost marcată, astfel, prima operaţiune de majorare a numărului de acţiuni din ultimii 17 ani în cadrul OMV Petrom, dar şi ultima majorare de capital social cu terenuri conform contractului de privatizare din 2004. 

CITEȘTE ȘI: Contractul privatizării PETROM – George Păunescu: Americanii au fost eliminați pentru că puteau cerceta fraudele

 

Articolul precedentDemers fără precendent al unui jurnalist. Anca Alexandrescu se duce la Parchetul General cu actele privatizării Petrom și cu raportul Curții de Conturi
Articolul următorAlertă meteo! Cod galben de viscol și ninsori abundente până sâmbătă seara, în Dâmbovița