Cerul va avea înnorări temporare, cu precădere în vestul, centrul şi nordul ţării. În prima parte a zilei, în sud, izolat şi trecător se vor semnala precipitaţii slabe, mixte.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade.

Risc însemnat de producere a avalanşelor în mai multe masive

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în mai multe masive, este însemnat, până luni seara, la altitudini de peste 1.800 de metri. La Bâlea Lac zăpada depăşeşte doi metri şi jumătate, iar la Sinaia măsoară 84 de centimetri.

Potrivit meteorologilor, vremea a fost caldă pentru această perioadă, cu temperaturi diurne pozitive la altitudini mai mici de 1.700 de metri. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporare ziua, iar noaptea a devenit mai mult noros şi pe arii relativ extinse s-au semnalat precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ninsoare.

Vântul a suflat în general moderat, cu intensificări de peste 90 km/h pe creste, unde a viscolit şi spulberat zăpada. S-a semnalat ceaţă, asociată pe creste şi cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă nu a prezentat variaţii mai mari de 7 cm, crescând în general în Carpaţii Meridionali şi nordul Carpaţilor Occidentali, în rest menţinându-se sau scăzând nesemnificativ.

Sâmbătă, stratul de zăpadă măsura 258 de centimetri la Bâlea-Lac, 138 de centimetri la Vârful Omu, 101 de centimetri la Vârful Călimani, 71 de centimetri la Parâng şi 84 de centimetri la Sinaia.

În munţii Făgăraş şi Bucegi, meteorologii anunţă risc însemnat – respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5 – de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri.

„Odată cu încălzirea de luni, stratul de zăpadă proaspătă de până la 10 cm se va topi uşor, apa rezultată cumulându-se în interior sub formă de pelicule subţiri, pe care poate aluneca cu uşurinţă stratul de deasupra. La suprafaţa stratului de zăpadă se mai întâlnesc plăci de vânt mai vechi, cu coeziune slabă cu straturile vecine. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni chiar şi la supraîncărcări slabe, cu precădere după-amiaza, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanşe este mai crescut”, arată sursa citată.

Şi în munţii Ţarcu, Godeanu şi Parâng riscul de producere a avalanşelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri. În restul masivelor, riscul este moderat.

Articolul precedentUpdate: Biciclist accidentat pe DN 72, la Răzvad
Articolul următorA ajuns direct pe câmp, cu mașina. Accident pe DN 61