Aproximativ 400 de mercenari din armata privată a președintelui rus, Vladimir Putin, au fost trimiși în capitala Ucrainei, la Kiev. Scopul este uciderea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproximativ 400 de mercenari din armata lui Vladimir Putin au fost trimiși la Kiev, având ca scop lichidarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță The Times. 

Miliția privată, cunoscută sub numele de Grupul Wagner, adusă din Africa acum cinci săptămâni, este codndusă de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui rus. Mercenari cu înaltă pregătire au o listă de 23 de ținte, inclusiv premierul și cabinetul său.

Grupul Wagner a dobândit pentru prima dată notorietate internațională în Ucraina la apogeul incursiunii din 2014, când au fost acuzați de crime de război.

Organizația a fost fondată de Dmitri Utkin, care a fost cândva membru al forțelor speciale rusești și care se află în prezent sub sancțiunile SUA pentru că i-a ajutat pe separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei.

Potrivit unui raport CNN, Utkin a fost cândva șeful securității lui Evgheni Prigojin, un oligarh rus cu legături strânse cu Kremlinul. Prigozhin a devenit faimos ca restaurator și a câștigat porecla de “bucătarul lui Putin” datorită contractelor profitabile acordate companiei sale de catering. Publicația rusă de afaceri RBC a raportat acum câțiva ani că numele lui Utkin a apărut într-o bază de date corporativă ca director general al uneia dintre companiile lui Prigozhin.

Progozhin neagă că ar fi finanțatorul Wagner – o organizație secretă și, conform legislației ruse, ilegală de contractori militari privați. Dar acuzațiile sunt persistente, negațiile sunt pro forma, iar existența sa este un secret de stat. În 2016, radiodifuzorul rus RBC a publicat un raport detaliat despre Wagner în contextul industriei globale a contractorilor militari privați.

Grupul a recrutat mulți dintre mercenarii săi de la agenția de informații militare ruse cunoscută sub numele de GRU, iar fondatorul său, Utkin (porecla: “Wagner”), este un veteran al forțelor de elită pentru operațiuni speciale Spetsnaz ale GRU. RBC a relatat că grupul operează sub supravegherea Statului Major General al Forțelor Armate Ruse.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Putem adopta o familie de ucraineni, să îi ajutăm să treacă peste aceste momente mai ușor”
Articolul următorNegocieri cruciale între Ucraina și Rusia – întâlnirea se desfășoară în Belarus