Aproximativ 28 de milioane de lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean Dâmbovița, ce urmează a fi reparatizați   către unitățile administrativ-teritoriale, din județ, au încins scena politică dâmbovițeană. Scandalul, în care sunt implicate deja PSD, PNL și Pro România, a plecat de la modul în care acești bani vor fi împărțiți către cele 89 de localități dâmbovițene.

Suma de 28,492 de milioane de lei ,Conform Legii nr. 50/2019, privind bugetul de stat, art. 6, alin 2, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean Dâmbovița, se repartizează către unitățile administrativ-teritoriale, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură, care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile din județ nu le pot finanța din venituri proprii.

Foto– Adrian Țuțuianu (conf. presă Pro România Dâmbovița -16 iulie 2019)

În urmă cu doar două zile, Adrian Țuțuianu, lider al Pro România Dâmbovița, anunțase, într-o conferință de presă, că suma va fi împărțită cu precădere localităților cu primari PSD, din Dâmbovița, fiind întocmită o listă ce i-a fost înmânată președintelui CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea (PSD). Lista cu propunerile de alocări constituie un „abuz și o gravă încălcare a legii” a spus Adrian Țuțuianu.

Ulterior, președintele CJ Dâmbovița, Alexandru Oprea (PSD) i-a răspuns acestuia, printr-un comunicat de presă, în care preciza că:

Foto– Alexandru Oprea (PSD), președinte CJ Dâmbovița

„În ceea ce privește repartiția sumelor, subliniez că aceasta a avut la bază atât solicitările unităților administrativ-teritoriale (solicitări cifrate la aproximativ 1.600 milioane lei, complet nerealiste), cât și numărul de proiecte ce necesită finanțare, derulate de acestea, dar și gradul de colectare a veniturilor proprii și excedentul financiar existent la data de 31 decembrie 2018.

         – Referitor la formula de repartizare a sumelor, acest subiect se va dezbate în cadrul comisiilor de specialitate și în plenul CJD, pentru a lua măsurile ce se impun.

Îmi exprim regretul că astfel de așa-ziși politicieni se pronunță cu nonșalanță pe lucruri pe care nu le înțeleg și nu le cunosc. Înțeleg frustrarea domnului în cauză, că nu pixul dumnealui împarte sumele așa cum a făcut-o de foarte multe ori, dar îl informez că repartiția se va face după o analiză corectă, astfel încât să răspundă nevoilor comunităților dâmbovițene.”

 Liberalii,reprezentanți ai opoziției, în  CJ Dâmbovița, au intervenit la rândul lor în acest scandal.

Comunicat de presă

„PSD Dâmbovița dovedește încă o dată că nu a priceput nimic din palma pe care a primit-o pe 26 mai 2019 din partea dâmbovițenilor.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dl Alexandru Oprea a încercat să puncteze câteva criterii după care vor fi repartizate sumele – număr de locuitori, cofinanțări pentru proiectele depuse pe PNDL sau grad de colectare.

(…)

Din păcate, voința de echilibru a președintelui CJD a fost înfrântă la partid, acolo unde i-a fost „sugerată” o altă alocare a banilor, pe criterii exclusiv politice prin voința d-nei președinte Rovana Plumb.

(…)

Modul discreționar în care au fost alocate localităților sumele din impozitul pe venit demonstrează că singurul criteriu luat în calcul a fost “culoarea” politică a edililor și performanțele electorale înregistrate de acestia în contul PSD, nicidecum prioritățile edilitare ale localităților.

Este periculos și scandalos, în egală măsură, modul în care d-na Rovana Plumb – președinte PSD Dâmbovița înțelege să-și folosească funcția prin intermediul dl Alexandru Oprea – președinte al Consiliului Județean Dâmbovița pentru a încerca să-și fidelizeze primarii, colegi de partid de care știe bine că are nevoie în interminabilele lupte și scandaluri interne, dar și în perspectiva alegerilor prezidențiale.

Consecințele în plan administrativ sunt extrem de grave, multe unități administrativ teritoriale fiind nevoite să amâne investiții importante pentru comunitățile respective.

Este limpede că PSD nu înțelege absolut deloc ce înseamnă democrația și singura speranță care le mai rămâne dâmbovițenilor sunt alegerile care urmează.”

Biroul de presă al PNL Dâmbovița

FotoSala ședințe Consiliul Județean Dâmbovița

Se precizează într-un comunicat de presă, al PNL Dâmbovița. Ședința de Consiliu Județean Dâmbovița, în care se vor face alocările către UAT-uri ,va avea loc în data de 19 iulie 2019.

Articolul precedentColiziune între o mașină și o motocicletă, la Moreni. O persoană a ajuns la spital.
Articolul următorDoi răniți și patru mașini avariate, într-un accident petrecut pe DN 71