Șeful APIA le dă o veste bună fermierilor care așteaptă subvențiile. Fermierii care fac agricultură ecologică sau care au accesat măsurile compensatorii de mediu și climă l-au întrebat pe directorul general al APIA, Adrian Pintea, când li se vor debloca dosarele pentru plată. Acesta i-a anunțat că plățile vor intra la autorizare de săptămâna viitoare.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA nu a început încă plata pentru fermierii care au accesat Măsura 10 Agromediu și climă și Măsura 11 Agricultură ecologică. Pentru a putea debloca aceste sume este nevoie de dezvoltarea unui sistem informatic nou care să permită autorizarea plăților dintr-o nouă alocare europeană. Cum procedurile întârzie, fermierii i-au scris șefului APIA pentru a-i cere să vină cu informații noi privind stadiul eforturilor de deblocare a plăților.

”Domnule Director, vă deranjez în legătură cu stadiul plăților pentru măsurile 10 și 11. Pe Grupul de Facebook Subvenții APIA, sute de persoane se întreabă disperați când o să primească banii pe aceste măsuri, fermieri care au făcut eforturi adiționale să respecte condițiile acestor măsuri și au venituri inferioare din cauza restricțiilor aferente. Vă rog mult să faceți un comunicat în legătură cu stadiul de implementare a sistemului informatic și data la care se vor face plățile. Vă mulțumesc frumos”, i-a scris șefului APIA fermierul Szigethi Szabolcs.

Răspunsul directorului general al APIA a venit prompt. Acesta l-a anunțat pe fermier că plățile pentru cele două măsuri vor fi deblocate în următoarele zile.

”Plățile vor începe săptămână viitoare pentru M10 și M11”, a spus, la finalul acestei săptămâni, directorul Adrian Pintea, care a mulțumit și pentru sugestia de a face un comunicat de presă pe această temă. Este de așteptat ca mesajul oficial al APIA să fie transmis mâine, luni – 13 februarie.

Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, autorizarea la plată pentru măsurile 10 și 11 este programată să fie demarată de mâine, luni – 13 februarie.

Vă reamintim că plățile pentru Agromediu și Agricultură Ecologică au fost blocate după ce APIA a fost nevoită să facă plățile dintr-un fond nou de fonduri europene. Pentru a putea accesa acești bani, este nevoie de un sistem separat de raportare.

”Nu a existat niciun fel de blocaj, ci blocajul l-am instalat noi în sensul în care știm că APIA gestionează Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în întregime și Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) prin aceste măsuri delegate care ne-au fost repartizate de colegii noștri de la AFIR. Iar Comisia a mai instituit un fond, așa-numit fond EURI, care vine cumva în completarea FEADR-ului. Iar noi am blocat fermierii la plată pentru că din bugetul FEADR nu ajungea suma și trebuia completată cu EURI pentru care automat trebuie făcută și o dezvoltare de soft. Încă se lucrează la acest lucru și undeva la sfârșitul lunii ianuarie vor putea să își primească acești bani. Vreau să îi asigur pe fermieri că nu este niciun fel de problema că existența banilor, doar că trebuie ca sistemul să îl putem dezvolta pentru că am primit pe ultima sută de metri și această informare de la Comisia Europeană (CE). Iar fermierii trebuie să înțeleagă că totul se face conform unor proceduri.
Informaţiile au fost preluate de la Agrointeligența – AGROINTEL.RO

Articolul precedentO nouă schimbare radicală a vremii. De la ger la temperaturi de primăvară
Articolul următorAcţiune a poliţiştilor dâmboviţeni pe drumurile din judeţ. Tot mai mulţi şoferi depistaţi drogaţi la volan