Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna iunie a anului 2019, a celor 42 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România. Bilanțul este îngrijorător-15 persoane decedate. Salvamont România a lansat campania „Vara 2019- vara responsabilității pe munte’’
Foto– Persoane decedate în Bucegi (iulie 2019)
Doar în luna iunie au fost raportate 15 decese ,ale unor turiști, în zona montană, în cele 24 de județe cu activitate de salvare montană. În Dâmbovița au fost înregistrate două decese, dar doar unul a intrat în raportarea din luna iunie, cel de-al doilea fiind înregistrat în data de 8 iulie.
Acțiune Salvamont
Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 226 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii iunie s-au primit 1.124 apeluri ,dintre acestea 668 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 456 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care deţin personal pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajaţi.
Numărul mare de accidente cu care a debutat acest sezon de vară a determinat Salvamont România să tragă un semnal de alarmă și să lanseze în rândul iubitorilor de munte campania ‘’ Vara 2019- vara responsabilității pe munte’’ (amănunte aici) prin care se dorește reducerea numărului de accidente montane.
Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont
( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.