Oamenii de știință au analizat comportamentul șoferilor și au ajuns la un verdict dur: persoanele care de obicei trimite mesaje text și conduc sunt asociate într-un grad foarte mare cu comportamentul psihopat. Această practică poate indica o lipsă a preocupării pentru securitatea rutieră și a altor persoane implicate pe drum, precum și o atitudine nesinceră și egoistă.

Mulți dintre noi sunt obișnuiți să conducă și să comunice prin mesaje text sau să vorbească la telefon, dar oamenii de știință au descoperit că această combinație poate fi un semn alarmant. Studii recente au arătat că persoanele care de obicei trimite mesaje text și conduc sunt asociate într-un grad foarte mare cu comportamentul psihopat. Acestea sunt persoane care nu sunt capabile să se concentreze asupra drumului și să acorde atenție celorlalți participanți la trafic, ceea ce poate duce la incidente grave.

În plus, comportamentul de a trimite mesaje text și a conduce este semnificativ asociat cu o lipsă de empatie și o absență de anxietate, două trăsături caracteristice ale psihopatiei. Psihopații au tendința să evite situațiile stresante și să se concentreze pe propriile interese, fără a lua în considerare efectele lor asupra celorlalți.

Noile date sunt obținute din interviuri cu aproape 1.000 de șoferi germani. Sondajul a relevat date alarmante: 61% dintre participanți au recunoscut că își folosesc smartphone-ul în timp ce conduc cel puțin ocazional. 

În afară de comportamentele asociate cu teama de a pierde și antisocial, utilizatorii problematici de smartphone-uri au fost asociați cu trei trăsături negative cunoscute sub denumirea de „triada întunecată”: narcisism, machiavelianism și psihopatie. 

 Recent, cercetări au descoperit o conexiune interesantă între aceste caracteristici negative și o altă categorie de oameni: șoferii care conduc mașini în mod deliberat zgomotoase. 

Scene halucinante: Bărbat și mama lui, atacați în propria casă cu bâte și țevi

„Utilizarea problematică a smartphone-ului este un predictor excelent, indiferent de trăsăturile de personalitate ale Triadei Întunecate. Deoarece acest factor poate fi schimbat mai ușor decât personalitatea, PSU ar trebui să fie vizat în intervenții de siguranță publică, instruire de conducere și evaluare medical-psihologică impusă de instanță a aptitudinii șoferului”, au scris autorii studiului.

Articolul precedentLoredana Groza – show la antrenamentul Generației de Aur. Cântăreața a făcut furori
Articolul următorAtenție români! Scumpiri mascate, gramaj mai mic și preț la fel de mare